Jedemo na žlicu

Juha uopće ne mora biti dosadna, pogotovo ako je napravite s ovim namirnicama

 From_my_point_of_view/Getty Images/istockphoto
Jesenji tanjuri puni su boja, ali i okusa, ova kremasta juha od tikve s piletine očiti je primjer

Priprema: 30 minuta • Kuhanje: 1 sat • Porcija: 4-6

Trebat će vam:

1 srednja butternut tikva
3-4 žlice maslinova ulja
300 g pečenih pilećih prsa
1,4 l pilećeg temeljca
1 glavica luka
4 režnja češnjaka
2 mrkve
¼ korijena celera
sol i papar
4 žlice ribanog parmezana

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 175 °C. Tikvu razrežite po dužini, očistite od sjemenki, pokapajte maslinovim ulje te posolite i popaprite. Stavite na lim za pečenje, prekrijte folijom i stavite u pećnicu da se peče 30 minuta. Nakon toga je okrenite, ponovno pokrijte folijom i ostavite da se peče dok ne postane vrlo mekana. Kad je tikva pri kraju pečenja, u velikom loncu zagrijte žlicu maslinova ulja na srednje jakoj vatri. Kad se zagrije, dodajte usitnjeni luk i češnjak. Začinite s malo soli i papra, i pecite dok luk ne postane proziran. Dodajte još ulja pa ubacite usitnjenu mrkvu i celer. Promiješajte i pustite neka se pirja 5 minuta. Dodajte litru temeljca u lonac i promiješajte te ostavite da se kuha dok povrće ne omekša. Pečenu tikvu izvadite iz pećnice, žlicom izvadite meso van, i dodatno zdrobite. Dodajte temeljac pa dobro izmiješajte da nema grudica. Smjesu od tikve prebacite u lonac s ostalim sastojcima za juhu. Dodajte natrganu pečenu piletinu, parmezan i promiješajte. Gustoća juhe ovisi o vašim željama, pa prema potrebi dodajte još temeljca. Juhu poslužite vruću i posutu parmezanom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. studeni 2024 09:44