IZGLEDAJU ODLIČNO

Kada vam se jedu fritule, a nemate vremena, napravite ove slasne pržene loptice od tri sastojka

Kreatorica sadržaja Mateja Kobeščak s nama je podijelila recept za, kako ih naziva, lažne fritule

Nakon što nas je u blagdansko vrijeme osvojila svojim išlerima, u vrijeme poklada Mateja Kobeščak pripremila je još jedan hit. Na njezinom Instagram profilu muffin munchies, naime, naišli smo na recept za lažne fritule ili pržene loptice, kako ih naziva, koje se rade od samo tri sastojka. Dakle, kada nemate vremena ili sastojaka za klasiku, a baš vam se jako jede nešto slatko i slasno, ovo je idealna opcija.

image
Mateja Kobescak/Muffin Munchies/

Za pripremu će vam trebati samo glatko brašno, grčki jogurt i prašak za pecivo, a po želji u tijesto možete dodati i malo ribane limunove korice, poručuje Mateja. Mi bismo dodali i da su vanilija i cimet također uvijek dobra ideja. Osim toga, trebat će vam još i ulje za prženje, a kada su loptice gotove, uvaljati ih možete u šećer i poslužiti još tople. Mateja za valjanje koristi cimet šećer, a u slučaju da vam je pri ruci samo kristal šećer, pokušajte ga ubaciti u blender pa kratko blendajte kako bi bio sitniji i ne bi previše krckao pod zubima. Također, Mateja savjetuje da ih uvaljati možete i u šećer u prahu ili poslužiti uz umak po želji.

Najvažnije na kraju, Matejin recept u cijelosti prenosimo u nastavku, a tu je i njezin video kako bi vam i sama priprema bila što jasnija.

LAŽNE FRITULE ILI PRŽENE LOPTICE
Trebat će vam:
120 g glatkog brašna
1½ žličica praška za pecivo
170 g grčkog jogurta
malo limunove korice, po želji
ulje za prženje

Priprema:
Pomiješajte brašno i prašak za pecivo, dodajte limunovu koricu i jogurt pa pomiješajte da dobijete ljepljivo tijesto. Prebacite u vrećicu za ukrašavanje i pržite u zagrijanom ulju dok ne postanu zlatne (otprilike 6 minuta). Tijesto možete i žličicom ubacivati u ulje. Okrećite za vrijeme prženja. Kada su sa svih strane zlatne boje, izvadite na papir da se ocijedi višak masnoće pa još tople uvaljajte u cimet šećer. Umjesto toga možete posipati šećerom u prahu ili poslužiti uz neki umak.

Dodatan savjet!

Ulje je spremno kada se oko drške kuhače koju umetnete u ulje počnu stvarati maleni mjehurići.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. veljača 2025 22:20