
Nisam preveliki fan juha i, osim mamine nedjeljne goveđe juhe, teško me oduševiti nečime tako jednostavnim i na žlicu (druga kategorija su variva i gulaši, o tome se već može razgovarati). No, juha za koju vam danas donosim recept nešto je potpuno drugačije. Gusta je i kremasta, orašasta, s dodatkom aromatičnog graha i tortilje sa sirom i češnjakom, tako da vas zasiti samo jedan tanjur, i dugo poslije nećete biti gladni.
To je ujedno i bila ideja - na najjednostavniji način obogatiti dosadnu krem juhu i učiniti je mnogo zanimljivijom, pritom zadržavajući lako dostupne i cjenovno prihvatljive namirnice te jednostavan proces pripreme. Zadatak sam, kao što vidite, shvatila prilično ozbiljno i, bez pretjerivanja, dobila jedno od najfinijih jela koje sam u posljednje vrijeme skuhala i pojela. Ova juha je, zapravo, dobar pokazatelj kako i najjednostavnije stvari nekad mogu biti baš dobre uz tek malo mašte, kako grah može biti više od variva ili salate, a da vam budem iskrena, i ove tortilje kojima sam se opskrbila u Casa tortilli, trebalo je nekako potrošiti.
KREM JUHA S CVJETAČOM I GRAHOM I TORTILJA SA SIROM I ČEŠNJAKOM
Trebat će vam:
1 manja glavica cvjetače
2 krumpira
1 žlica orašastog maslaca (ja sam koristila lješnjak, možete ga dobiti blendanjem pečenih lješnjaka)
1 konzerva bijelog graha
2 režnja češnjaka
1 šaka svježeg lista peršina
2 šake lješnjaka (pečenih)
2 tortilje
100 g sira za ribanje (topivog)
3 žlice maslaca
1 žlica maslinova ulja
Priprema:
U lonac stavite dva krumpira nasjeckana na kockice, dodajte vode toliko da pokrije krumpir, posolite i kuhajte dok gotovo u potpunosti ne omekša. Dodajte cvjetaču koju ste oprali i razlomili na manje cvjetove, pa kuhajte dok sve zajedno ne omekša. Dodajte papar i žlicu orašastog maslaca i štapnim mikserom ili blenderom pretvorite u gustu juhu. Na tavi otopite žlicu maslaca i žlicu maslinova ulja. Dodajte grah iz konzerve koji ste isprali. Začinite soli i kratko pirjajte. Dodajte jedan sitno sjeckani češnjak i usitnjene lješnjake. Pirjajte još 2-3 minute dok češnjak ne zamiriše. Maknite s vatre i umiješajte dio sitno sjeckanog peršina. U istoj tavi otopite dvije žlice maslaca, dodajte drugi sitno sjeckani režanj češnjaka i pustite da zamiriše pa dobivenim premažite tortilju. Po njoj pospite peršin i sir, preklopite, ponovno premažite maslacem i češnjakom, pospite peršinom i sirom i ponovno preklopite. Isto ponovite i s drugom tortiljom. Zapecite na tavi dok ne postane hrskavo izvana, a sir iznutra se otopi. Juhu poslužite uz grah i tortilju.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....