IMAMO RECEPT

Koja je tajna najboljeg pohanog piceka u gradu? Soli se samo jednom, a ključ je i u načinu paniranja

Najbolju piletinu već neko vrijeme jedemo u Vinskoj kleti Kurtalj, u zagrebačkoj ulici Nova Ves. Baš zato, tamo smo se nedavno zaputili i po recept...

Malo koje jelo može se mjeriti sa slasnom pohanom piletinom pa, kada naiđemo na restoran koji nudi stvarno dobru, najprije ga neko vrijeme tajimo i držimo samo za sebe, a onda preporuku ipak rado podijelimo, kako bismo kasnije o njoj mogli diskutirati s prijateljima i poznanicima gurmanima. Tako je nekako bilo i s pohanim picekom iz Vinske kleti Kurtalj. Tamo ga, naime, Andreja Štajnkler radi toliko dobro da, jednom kada ga probate, već pri prvom zalogaju shvatit ćete da mu niti jedan drugi nije ravan. A ako ćemo iskreno, vjerojatno ćete krenuti propitkivati čak i one koje kao najbolje pamtite iz djetinjstva.

image
Vedran Peteh/Cropix

Andreju smo već u nekoliko navrata tražili da nam otkrije tajnu pripreme, a ona, pomalo skromna, ali i dovitljiva, na kraju nam je rekla da ćemo najbolje naučiti ako stojimo pored nje kada ga priprema. Andreja kaže da je, osim u postupku, tajna i u dobroj, domaćoj piletini pa svakako vodite računa i o tome. Sve ostalo, korak po korak, čeka vas u nastavku.

image
Vedran Peteh/Cropix

KORAK 1
Najprije otkostite meso.

image
Vedran Peteh/Cropix

KORAK 2
Meso prvo posolite s obje strane. Koristite komade s kožom.
image
Vedran Peteh/Cropix

KORAK 3
Uvaljajte u brašno, u jaja, pa u prezle. Niti jednu od ovih komponenti nije potrebno dodatno začiniti.
image
Vedran Peteh/Cropix

image
Vedran Peteh/Cropix

image
Vedran Peteh/Cropix

KORAK 4
Kada meso uvaljate u prezle, napravite to laganim pokretima. Nemojte pritiskati.
image
Vedran Peteh/Cropix

KORAK 5
Pecite meso u dubokoj, vrućoj masti i pobrinite se da je ima dovoljno. Pržite na laganoj vatri i pazite da se sve ravnomjerno zarumeni.
image
Vedran Peteh/Cropix

image
Vedran Peteh/Cropix

KORAK 6
Kad je meso gotovo, stavite ga u mrežicu da se ocijedi od viška masnoće.
image
Vedran Peteh/Cropix

POSLUŽIVANJE
Preporuka je poslužiti pohanu piletinu uz restani krumpir i još vruću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. ožujak 2025 20:06