
Ponekad je petak samo još jedan užurbani dan u tjednu kada tijekom radnog vremena ne stignemo ni predahnuti, a kamo li razmišljati o ručku ili večeri koje ćemo pripremati kada napokon stignemo kući. Upravo zato, recepti u kojima koristimo konzerve, koje uvijek nekako imamo u smočnici, itekako dobro dođu, a zvijezda današnjeg je tuna. Kombiniramo je s nekoliko drugih jednostavnih sastojaka koje uvijek imamo pri ruci i radimo slasne popečke koji mogu biti odličan gablec i idućeg dana, upakirati se u sendvič ili napraviti pa smrznuti i iz zamrzivača vaditi po potrebi. Ovaj recept pronašli smo na portalu Bon Appetit, jako nam se svidio pa smo ga odlučili podijeliti s vama.
Priprema je prilično jednostavna i sve što će vam trebati je oko 300 grama tune iz konzerve, pri čemu koristiti možete tunu u ulju ili salamuri, već ovisno o tome koja vam je draža, zatim malo grčkog jogurta, senfa, majoneze, pa čak i tahinija ili pesta i na kraju, začini. Koristite oko dvije žlice kremastih dodatka, tako da, kada ih pomiješate s tunom, dobijete istu takvu kremastu smjesu. Primjerice, kombinirati možete jogurt s pestom ili tahinijem, što će biti odličan spoj. Također, kombinaciji uvijek možete dodati i malo feta sira.
Od začina i drugih dodataka u zdjelu možete ubaciti suho ili svježe, sitno sjeckano začinsko bilje, zatim kapare, sitno sjeckani mladi luk, čak i masline. Dodajte i protisnuti češnjak, sol i papar, a može i malo dimljene crvene paprike te, obavezno, sol i papar. Prije nego smjesi dodate jaja, obavezno je probajte kako biste bili sigurni da svi okusi dobro funkcioniraju.
Na kraju, svim sastojcima dodajte dva jaja, pomiješajte pa dodajte dvije, tri žlice krušnih mrvica. Najbolje su uvijek one domaće, ali koristiti možete koje god vam dođu pod ruku. Smjesu oblikujte u kuglice i ako se svi sastojci drže zajedno, imate recept za uspjeh.
Kada ste potrošili svu smjesu, ubacite kuglice u hladnjak i pustite da se hlade 10 do 30 minuta, a ako imate vremena, može i preko noći. U tavi zatim zagrijte ulje, polpete spljoštite među dlanovima i pržite ih. Kada su gotove, poslužite ih s malo limunova soka i omiljeni prilog, a može i bez njega jer su i tako sasvim pristojan i nadasve slastan obrok. I to je to, ručak je spreman, dobar tek!
Komentari
0