ČAK NE TREBAJU PRILOG

Konzerva ribe, dodaci koje sigurno već imate i 30-ak minuta vremena dovoljni su za ovaj slastan ručak

Popečci od tune toliko su jednostavni da ih može napraviti svatko, a toliko slasni da su dovoljne same za sebe, uz tek malo limunova soka...

Ponekad je petak samo još jedan užurbani dan u tjednu kada tijekom radnog vremena ne stignemo ni predahnuti, a kamo li razmišljati o ručku ili večeri koje ćemo pripremati kada napokon stignemo kući. Upravo zato, recepti u kojima koristimo konzerve, koje uvijek nekako imamo u smočnici, itekako dobro dođu, a zvijezda današnjeg je tuna. Kombiniramo je s nekoliko drugih jednostavnih sastojaka koje uvijek imamo pri ruci i radimo slasne popečke koji mogu biti odličan gablec i idućeg dana, upakirati se u sendvič ili napraviti pa smrznuti i iz zamrzivača vaditi po potrebi. Ovaj recept pronašli smo na portalu Bon Appetit, jako nam se svidio pa smo ga odlučili podijeliti s vama.

image
Lauripatterson/Getty Images

Priprema je prilično jednostavna i sve što će vam trebati je oko 300 grama tune iz konzerve, pri čemu koristiti možete tunu u ulju ili salamuri, već ovisno o tome koja vam je draža, zatim malo grčkog jogurta, senfa, majoneze, pa čak i tahinija ili pesta i na kraju, začini. Koristite oko dvije žlice kremastih dodatka, tako da, kada ih pomiješate s tunom, dobijete istu takvu kremastu smjesu. Primjerice, kombinirati možete jogurt s pestom ili tahinijem, što će biti odličan spoj. Također, kombinaciji uvijek možete dodati i malo feta sira.

Od začina i drugih dodataka u zdjelu možete ubaciti suho ili svježe, sitno sjeckano začinsko bilje, zatim kapare, sitno sjeckani mladi luk, čak i masline. Dodajte i protisnuti češnjak, sol i papar, a može i malo dimljene crvene paprike te, obavezno, sol i papar. Prije nego smjesi dodate jaja, obavezno je probajte kako biste bili sigurni da svi okusi dobro funkcioniraju.

image
Lauripatterson/Getty Images

Na kraju, svim sastojcima dodajte dva jaja, pomiješajte pa dodajte dvije, tri žlice krušnih mrvica. Najbolje su uvijek one domaće, ali koristiti možete koje god vam dođu pod ruku. Smjesu oblikujte u kuglice i ako se svi sastojci drže zajedno, imate recept za uspjeh.

Kada ste potrošili svu smjesu, ubacite kuglice u hladnjak i pustite da se hlade 10 do 30 minuta, a ako imate vremena, može i preko noći. U tavi zatim zagrijte ulje, polpete spljoštite među dlanovima i pržite ih. Kada su gotove, poslužite ih s malo limunova soka i omiljeni prilog, a može i bez njega jer su i tako sasvim pristojan i nadasve slastan obrok. I to je to, ručak je spreman, dobar tek!

ISPROBALI SMO!

Nakon što smo pročitali ovaj recept, okušali smo se u pripremi, ali smo konzervu tune zamijenili konzervom sardina, a od drugih dodataka koristili smo grčki jogurt, malo senfa, sol, papar i mladi luk, limunovu koricu, jaja i krušne mrvice. Smjesu nismo odmarali već smo je odmah pekli. Nije bila čvrsta i na ulje smo je stavljali žlicom, ali su popečci ispali odlični, posebice kada smo ih pokapali limunovim sokom. Na kraju smo ih s malo krastavac salate upakirali u tortilju i dobili odličan ručak gotov u 30-ak minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Komentari (0)

Komentiraj

Ovaj članak još nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalima društva HANZA MEDIA d.o.o. dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu društva HANZA MEDIA d.o.o. te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima.
09. travanj 2025 06:29