ZELENI KLASIK

Kremasta, mirisna i lagana: Juha od poriluka u najboljem izdanju

Bilo da ju poslužuješ kao lagano predjelo ili glavno jelo uz komad prepečenog kruha, ova juha će vam pokazati koliko ukusna jednostavnost može biti

KREM JUHA OD PORILUKA

Trebat će vam:
2 velika poriluka, temeljito oprana i narezana na kolutiće
1 srednji krumpir, oguljen i narezan na kockice
1 manji luk, sitno nasjeckan
2 žlice maslaca ili maslinovog ulja
750 ml povrtnog ili pilećeg temeljca
150 ml vrhnja za kuhanje
sol i svježe mljeveni papar po ukusu
muškatni oraščić (prstohvat, po želji)
svježi peršin ili vlasac

Priprema:
U loncu zagrijte maslac ili maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i poriluk te pirjajte 7 - 8 minuta dok ne omekšaju, ali da ne porumene. Dodajte kockice krumpira i prelijte povrtnim ili pilećim temeljcem. Pojačajte vatru, pustite da zavrije, zatim smanjite i kuhajte poklopljeno 20 minuta, dok krumpir ne omekša. Kad je povrće mekano, maknite lonac s vatre. Štapnim mikserom (ili blenderom) usitnite juhu dok ne postane glatka i kremasta. Vratite na laganu vatru i umiješajte vrhnje za kuhanje. Po ukusu dodajte sol, papar i malo muškatnog oraščića. Lagano zagrijte juhu do vrenja, ali pazite da ne prokuha. Poslužite toplo, posipano sjeckanim peršinom ili vlascem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Komentari (0)

Komentiraj

Ovaj članak još nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalima društva HANZA MEDIA d.o.o. dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu društva HANZA MEDIA d.o.o. te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima.
14. travanj 2025 07:42