
KREM JUHA OD PORILUKA
Trebat će vam:
2 velika poriluka, temeljito oprana i narezana na kolutiće
1 srednji krumpir, oguljen i narezan na kockice
1 manji luk, sitno nasjeckan
2 žlice maslaca ili maslinovog ulja
750 ml povrtnog ili pilećeg temeljca
150 ml vrhnja za kuhanje
sol i svježe mljeveni papar po ukusu
muškatni oraščić (prstohvat, po želji)
svježi peršin ili vlasac
Priprema:
U loncu zagrijte maslac ili maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i poriluk te pirjajte 7 - 8 minuta dok ne omekšaju, ali da ne porumene. Dodajte kockice krumpira i prelijte povrtnim ili pilećim temeljcem. Pojačajte vatru, pustite da zavrije, zatim smanjite i kuhajte poklopljeno 20 minuta, dok krumpir ne omekša. Kad je povrće mekano, maknite lonac s vatre. Štapnim mikserom (ili blenderom) usitnite juhu dok ne postane glatka i kremasta. Vratite na laganu vatru i umiješajte vrhnje za kuhanje. Po ukusu dodajte sol, papar i malo muškatnog oraščića. Lagano zagrijte juhu do vrenja, ali pazite da ne prokuha. Poslužite toplo, posipano sjeckanim peršinom ili vlascem.
Komentari
0