
Trebat će vam:
Za jufku:
500 g glatkog brašna
1 čajna žlica soli
300 ml mlake vode
Brašno stavite u posudu i posolite ga. Mlaku vodu dodajte postupno u brašno rukom sve miješajući. Kad se tijesto počne formirati, počnite mijesiti energičnije. Mijesite donjim dijelom dlana desetak minuta. Tijesto nakon deset minuta mora biti glatko na površini, a posuda u kojoj ste ga mijesili mora biti potpuno čista. Ostavite ga da se odmori pola sata na sobnoj temperaturi prekriveno krpom.
.jpg)
Za burek:
2 srednja luka
500 grama junećeg buta
malo suncokretova ulja
sol
čajna žličica papra
1 dl goveđeg temeljca
Priprema:
KORAK 1.
Brašno, sol i mlaku vodu pomiješajte u posudi i mijesite donjim dijelom dlana desetak minuta. Tijesto mora biti glatko na površini, a posuda u kojoj ste ga mijesili potpuno čista.
.jpg)
KORAK 2.
Nakon što se tijesto odmorilo pola sata na sobnoj temperaturi prekriveno krpom, preselite ga na pobrašnjenu površinu.
.jpg)
KORAK 3.
Tijesto počnite valjati oklagijom okrećući tijesto. Cilj je dobiti kružnicu.
.jpg)
KORAK 4.
Rukom lagano razvucite jedan dio ruba jufke, namotajte ga pažljivo na oklagiju i nastavite motati do kraja kruga. I tako dok ne obiđete cijelu kružnicu.
.jpg)
KORAK 5.
Jufku možete i dizati oklagijom u zrak kako bi se bolje razvukla.
.jpg)
KORAK 6.
Dobivenu jufku prelijte s malo ulja i rasporedite ga po cijeloj jufki.
.jpg)
KORAK 7.
Kako biste se uvjerili da je ulje ravnomjerno raspoređeno po jufki, krajeve kružnice naizmjenično savijajte prema centru i ponovno vratite na staro mjesto.
.jpg)
KORAK 8.
Luk pomiješajte s mesom, posolite i popaprite. Na dva najduža ruba stola posložite nadjev od mesa ravnomjerno.
.jpg)
KORAK 9.
Krajeve koji vam vire preko stola prebacite preko nadjeva.
.jpg)
KORAK 10.
Pomoću stolnjaka zamotajte jufku do polovice. Isto učinite i s druge strane stola.
.jpg)
KORAK 11.
Jufku prerežite kako biste dobili dvije „zmijice“ iste debljine.
.jpg)
KORAK 12.
Oblikujte zvrkove željene veličine.
.jpg)
KORAK 13.
Stavite peći na 200 stupnjeva Celzijevih oko 35 minuta ili dok zvrkovi ne poprime zlatno smeđu boju.
.jpg)
KORAK 14.
Temeljac zagrijte pet minuta prije nego je pita pečena. Kad je gotova, pitu prelijte vrućim temeljcem.
.jpg)
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....