
Lidija Bastianich nije samo poznata kuharica - ona je prava kulinarska ambasadorica čiji su recepti spoj tradicije, ljubavi i majstorstva. Iako je njezina slava započela u Americi, njezine su ideje odavno prešle ocean, pa čak i oni koji nikada nisu pogledali barem jedan nastavak njezine kulinarske emisije znaju za njezinu strast prema talijanskoj, ali i kuhinji rodne joj Istre.
Njezine recepte često spremamo znajući kako teško možemo pogriješiti, a posebno nas je razveselilo kada smo vidjeli kako je s guštom zakoračila u gastro proljeće pripremivši pravu proljetnu tjesteninu. Ovaj recept ne samo da je brz i jednostavan već vam daje mogućnost da eksperimentiramo sa sezonskim namirnicama, pogotovo ako vam se među njima nalaze šparoge. Pa, krenimo na kuhanje...
TJESTENINA PRIMAVERA "NEW SCHOOL"
Trebat će vam:
450 g tjestenine
3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
4 češnja češnjaka, zdrobljena i oguljena
115 g tankih zelenih mahuna, očišćenih i narezanih na 2,5 cm dužine
225 g šparoga
1 šalica prepolovljenih cherry rajčica
1 snop mladog luka, bijeli i zeleni dijelovi, nasjeckani (oko 1 šalice)
1 šalica graška
½ šalice vrhnja za kuhanje
½ šalice svježih listova bosiljka
½ šalice svježe naribanog Grana Padana
sol
SAVJET VIŠE: Bastianich u ovom receptu koristi uzgojne šparoge, pa ih zato guli, premda to i nije potrebno. Imate li divlje šparoge, slobodno ih iskoristite u ovom receptu, nećete požaliti.
Priprema:
Zagrijte dobro posoljenu vodu u dubokom loncu dok ne zakuha. Zagrijte veliku tavu na srednje jakoj vatri i dodajte maslinovo ulje. Kada ulje postane vruće, dodajte češnjak i dinstajte oko minutu. Kada češnjak počne pucketati, dodajte zelene mahune i šparoge natrgane ili narezane na komade oko 2 do 2,5 cm. Posolite s ½ žličice soli. Ulijte ½ šalice vode od tjestenine, pokrijte tavu i kuhajte dok povrće ne postane mekano, oko dvije do tri minute. Otvorite tavu, dodajte rajčica i kuhajte oko tri do četiri minute. Dodajte mladi luk, grašak, vrhnje i ½ šalice vode od tjestenine. Pustite da kuha dok se ne reducira za pola, oko dvije minute. U međuvremenu, stavite fusille u kipuću vodu i kuhajte dok ne postanu al dente. Prebacite tjesteninu u umak, pospite bosiljkom i dobro promiješajte da se tjestenina obloži umakom, dodajući još malo vode od tjestenine ako se čini presuho. Maknite tavu s vatre i izvadite češnjak. Pospite naribanim Grana Padanom, promiješajte i odmah poslužite.
Komentari
0