JEDNOSTAVNO I FINO

Lidija Bastianich otkrila kako korak po korak priprema najsočniju zapečenu tjesteninu

Istinska majstorica talijanskih klasika ponovno slavi svoju ljubav prema tjestenini. Ovoga puta vodi nas kroz recept za zapečenu tjesteninu u kojoj se sočna svinjetina, nježne tikvice i sir tope u savršenoj harmoniji okusa

Lidija Bastianich nije samo poznata kuharica - ona je prava kulinarska ambasadorica čiji su recepti spoj tradicije, ljubavi i majstorstva. Iako je njezina slava započela u Americi, njezine su ideje odavno prešle ocean, pa čak i oni koji nikada nisu pogledali njezinu emisiju znaju za njezinu strast prema talijanskoj kuhinji, ali i onoj rodne Istre.

Njezini recepti nisu samo upute, oni su poziv na gurmansko putovanje, gdje se svaki zalogaj pretvara u priču koja nas nerijetko inspirira kako bismo se i sami okušali u kulinarskim pothvatima.

image
Neja Markičević/Cropix

ZAPEČENA TJESTENINA SA SVINJETINOM, TIKVICAMA I SIROM
Trebat će vam:
2 žličice krupne soli (plus još malo za vodu)
1 žlica maslaca (omekšalog)
2 žlice krušnih mrvica
700 g svinjskog vrata (bez kostiju, očišćenog od viška masnoće i žilica, narezanog na kocke od 2,5 cm)
1 srednji luk
1 srednja mrkva
1 stabljika celera
2 češnja češnjaka
60 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
½ žličice sušene čili paprike
240 ml suhog bijelog vina
1 konzerva (800 g) talijanskih pelata
2 srednje tikvice (narezane na kolutiće debljine 6 mm)
450 g penne tjestenine ili druge kratke tjestenine (npr. makaroni)
200 g ribane mozzarelle
75 g svježe ribanog sira Grana Padano

image
YouTube @Lidiasitaly

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 190 °C. Za to vrijeme u velikom loncu zakuhajte vodu i posolite ju jer ćete tu kasnije kuhati tjesteninu. Maslacem premažite posudu za pečenje (dimenzija otprilike 23x33 cm), pospite krušnim mrvicama i tapkajući rasporedite po unutrašnjosti posude. Ostatak mrvica istresite. Svinjetinu sameljite kroz nastavak za grubo mljevenje mesa (ili koristite gotovu mljevenu svinjetinu). Usitnite luk, mrkvu, celer i češnjak dok ne dobijete glatku pastu. U velikom loncu ili dubokoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Kad se ulje zagrije, dodajte pastu od luka, mrkve, celera i češnjaka i pržite dok ne postane suha i svijetlozlatna, otprilike 5 minuta. Dodajte mljevenu svinjetinu, začinite solju i čili paprikom. Smanjite vatru na srednju i pirjajte dok meso ne pusti sokove, otprilike 7 minuta. Pojačajte vatru kako bi se tekućina iz mesa ukuhala, a zatim nastavite pržiti dok meso ne poprimi smeđu boju, još oko 5 minuta. Ulijte bijelo vino i kuhajte dok se ne reducira na pola, otprilike 2 minute. Dodajte zdrobljene rajčice pelata i isperite limenku s 1 šalicom vode iz lonca s tjesteninom, pa i to dodajte u umak. Pustite da lagano krčka oko 30 minuta, dok meso ne omekša. Umiješajte tikvice i kuhajte još 20 minuta, dok tikvice ne omekšaju i umak se ne zgusne. Pred kraj kuhanja umaka, skuhajte tjesteninu u kipućoj vodi, ali samo do al dente stanja, jer će se nastaviti peći u pećnici. Sačuvajte 1 šalicu vode od kuhanja tjestenine prije nego je ocijedite. U zdjeli pomiješajte ribanu mozzarellu i Grana Padano. Umiješajte ocijeđenu tjesteninu u umak i dobro promiješajte, dodajući po potrebi malo sačuvane vode od tjestenine ako je umak pregust. Maknite lonac s vatre i umiješajte polovicu smjese sira. Premjestite sve u pripremljenu posudu za pečenje i pospite preostalim sirom. Pecite oko 25 minuta, dok umak ne počne krčkati, a površina ne postane zlatnosmeđa i hrskava. Izvadite iz pećnice i ostavite da odmori 5 minuta prije posluživanja.

Pogledajte kako ona priprema ovo jelo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. veljača 2025 14:01