ZA POSEBNE PRILIKE

Medeni kolač s grčkim jogurtom i kivijem

 Berislava Picek / Hanza Media
Malo drugačija torta!

Trebat će vam:

malo naribanog đumbira
naribana korica i sok 1 limuna
150 ml mlijeka
4 jaja
5 jušnih žlica meda + dodatno za dekoriranje
1 prašak za pečenje
125 g griza
125 g mljevenih badema
malo soli
malo maslaca za pleh
kivi
500 g grčkog jogurta

Zagreb, 240117. Kolace kojima je glavni sastojak med napravile su Mateja Domitrovic i Vana Babic. Foto: Berislava Picek / CROPIX

Zagrijte pećnicu na 180°C. U malo posudicu pomiješajte mlijeko s limunovim sokom. U veću posudu pomiješajte prašak za pečenje, zajedno s grizom i mljevenim bademima. Odvojite žumanjke od bjelanjaka pa žumanjke istucite zajedno s naribanim đumbirom, limunovom koricom, medom i vanilinim šećerom dok ne dobijete blijedu i prozračnu smjesu. Zatim dodajte prašak za pečenje, griz i mljevene bademe uz kontinuirano miješanje. Kad se smjesa jako zgusne dodajte limunov sok i mlijeko. Zatim dobro istucite bjelanjke s prstohvatom soli, a zatim ih postupno dodajte smjesi sa žumanjcima. Pokušajte zadržati čim više zraka u cijeloj smjesi. Cijelu smjesu izlijte u prethodno namašćen pleh pa pecite oko 40 minuta ili dok vam čačkalica ne izađe čista kad je zabodete u sredinu kolača. Kad se dobro ohladi, obilno ga nadjenite grčkim jogurtom, komadićima kivija i medom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. studeni 2024 10:00