CHIARIN TANJURIĆ

MINI DESERTI ZA MALE GURMANE: Čokoladni zalogaji s jagodama

 Berislava Picek / HANZA MEDIA
Željno sam iščekivala svibanj kako bih napokon mogla jesti jagode bez grižnje savjesti. Jedna sam od onih koja ih ne jede izvan njihove sezone, što u pravilu znači gotovo 10 mjeseci u godini, jer su zaista najukusnije i najplodnije u svibnju i lipnju.
80 g indijskih oraščića
120 g datulja
150 g svježih jagoda
200 g tamne čokolade sa 65% kakaa
jagode za dekoraciju

Zagreb, 120418.
Zdrava jela od jagoda za djecu pripremila je Nastasja Petric.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Indijske oraščiće namočimo dan prije u hladnoj vodi, a ovisno o mekoći datulja, i njih treba namočiti kako bi dodatno omekšale. Zatim oboje procijedimo i izblendamo kako bismo dobili što kremastiju smjesu; prvo oraščiće, a potom dodamo i datulje. Očišćene jagode također stavimo u blender i napravimo gustu kremu. Čokoladu otopimo na pari te punimo silikonske kalupe za muffine ili praline. Prvo tanki sloj po dnu, zatim žličica kreme od jagoda te sve skupa prelijemo tankim slojem čokolade. Po želji ukrasimo polovicama jagoda i stavimo u zamrzivač da se stisne. Ovako pripremljeni zalogajčići mogu stajati u zamrzivaču te ih vadite po potrebi. Ostat će vam viška kreme od jagode koju možete izblendati s još malo svježih jagoda, napuniti njome kalupe za sladolede i zamrznuti za savršeno proljetno osvježenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. studeni 2024 22:19