
Prije nego što smo krenuli u obilazak kioska i piterija na tržnici Kvatrić i okolici, zapitali smo se kakav je to zapravo dobar burek, što ga čini dobrim i što će nas natjerati da mu se vratimo. Vrlo brzo žiri od troje gladnih zaključio je da mora biti taman dovoljno mastan, ali ne i pretežak, nipošto suh, mora imati dobar omjer mesa i tijesta i oboje mora biti kvalitetno.
Na kraju su nas burek majstorice i majstori na četiri mjesta potpuno iznenadili, jer uglavnom su ispunili svaki naš uvjet, a opet, svaki burek koji smo isprobali bio je totalno drugačiji od onog prethodnog, kako punjenjima, tako i tijestom i oblicima.
Bez da odugovlačimo i predugo vas držimo u neizvjesnosti, u nastavku donosimo naše dojmove. I još jednom napominjemo, na tržnici Kvatrić svaki je burek dobar, ali ipak, samo je jedan najbolji.
VRUĆI BUREK
U malom kiosku iznad kojeg stoji veliki i jasan natpis ‘Vrući burek‘, Dževo pite radi već 22 godine. Kada god ovdje naiđete, vidjet ćete ga kako spretno razvlači tijesto, sastavlja bureke pa ih ubacuje u malu peć. Jer, veća u ovaj prostor ne bi ni stala. Mjesta ima taman dovoljno za njegove vratolomije s tijestom i spretnu Zvjezdanu koja burek bez straha brzim pokretima vadi iz pećnice pa ga, još tako vrućeg, reže električnom pilicom, onakvom kakvu smo vidjeli samo na još jednom zagrebačkom kiosku, o kojem ćemo vam još pisati.
Dževo i Zvjezdana tim su koji stalni kupci na Kvatriću dobro znaju, a kako i ne bi kada se po mnogima kod njih oduvijek jede najbolji, najslasniji burek. Njihov kiosk bio je i naša prva stanica nakon koje više ništa nije bilo isto.
Meso u njihovom bureku bilo je rahlo, dobro začinjeno, bilo ga je dovoljno (iako se ne bismo bunili i da ga je bilo još malo više, bio je jedan komentara), ali ono što nas je osvojilo bilo je hrskavo tijesto. Pucketalo nam je na jeziku i letjelo na sve strane pri svakom zalogaju, što je cijeloj priči dodalo još malo slasti. Burek je pošten, od njega se zamaste prsti i usne, ali nije premastan, što nam je svakako plus i zbog čega ćemo mu se (i dalje) rado vraćati. Vrući burek, najbolji burek, zaključili smo na kraju testiranja.
TOP BUREK
Najmlađi burek na tržnici Kvatrić prodaje se na kiosku Top Burek. Na mjestu ovog malog štanda nekada su se prodavali pečeni pilići s mlincima i ribice, a danas stoji samo jedna vitrina ispunjena različitim pitama. Ana s ovog štanda kaže nam da sve vrste, od pite sa sirom, preko krumpiruše pa sve do klasičnog bureka, idu itekako dobro. Ipak, kaže, kupcima je najdraži ‘wifi‘, zvrk burek u kojem se nekako, dodaje, lakše uživa. Logično, pomišljamo, može se odmotati i umakati u jogurt, prilično je praktičan.
Njihov burek je sočan, tijesto je nekako elastičnije i mekše, a mesa ima dovoljno. Ne prevladava ni sol, ni papar i, zapravo, u pitanju je dobar klasičan burek s kojim nema puno greške.
PITERIJA - FAST FOOD KVATRIĆ
Ovaj mali lokal na tržnici Kvatrić postoji već preko 20 godina, čime su nam se pohvalili odmah čim smo ušli. Gospođa Vernesa rekla nam je da je u pitanju obiteljski posao i da jako vole to što rade, a imaju i svoje stalne goste koji ovdje već godinama rado svraćaju na doručak ili gable. Sada je još samo pitanje vremena i kada će ih otkriti ekipa koja rado pohodi kul brunch mjesta.
Imaju malu terasu gdje s nogu možete pojesti svoju piticu, a od ostalih se lokala razlikuju po šarolikoj ponudi i formi svojih pita. Nude, recimo, burek sir, meso i buredžik, ali i pite po komadu od sira, mesa, krumpira, miješanu, špinata, buče i jabuke, te hurmašice, baklave i tulumbe. Cijene su pristojne, porcije zasitne, a ono što nam se ovdje posebno svidjelo je njihov specijalitet.
U ovoj smo piteriji, dakle, uživali u bureku s buredžik preljevom od vrhnja i češnjaka. Njihov burek bio je najmoćniji od svih, najbolje začinjen, bogat, a preljev je samo pojačavao cijelu stvar. Ovo je jedan od onih bureka koje, bez obzira ne to koliko već bili siti, jednostavno ne možete prestati jesti dok ne ispraznite cijeli tanjur. Meso je bilo rahlo, tijesto više prhko nego hrskavo i burek uopće nije bio mastan koliko smo očekivali. Bio je potpuno drugačiji od prva dva koja smo isprobali, ali itekako je imao svoju draž. I ovom ćemo se bureku, ali i drugim pitama, rado vratiti.
TAMAM BUREK
Iako se tehnički ne nalazi na tržnici, već u Tuškanovoj ulici, Tamam burek u ovo smo testiranje uvrstili jer vas od tržnice do lokala dijeli tek minuta hoda, što je nama osobno bio dovoljan razlog da isprobamo još jedan. Ako smo mogli tri, što ne bismo mogli i četvrti.
Tamam burek otvoren je prošle godine i ovo mjesto odmah je postalo pravi hit, a kako i ne bi kada ulaskom u mali prostor odmah nailazite na otvorenu kuhinju u kojoj majstor Bekim Temaj po zraku vrti tanko tijesto i pite sastavlja nevjerojatnom brzinom. Iskreno, ovdje bismo mogli stajati satima i promatrati ekipu kako vješto radi svoj posao.
O Tamam bureku već smo pisali, i to u pozitivnom tonu, jer ponovno, iako potpuno drugačiji od svega kušanog, i ovaj burek je zapravo baš ukusan. Prodaju ga u formi zvrka, tijesto je jako tanko pa je i lijepo razlistano, pahuljasto, pucketavo, slasno, a punjenje je, čini nam se, jedino zbijenije i sočnije jer se u tijesto stavlja sirovo. Na nekim dijelovima kao da jedete sočan, tanki ćevap umotan u tisuću i jedan sloj netom razvučenog tijesta. Odličan, 5!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....