
Ovo jelo volimo iz nekoliko razloga. Za početak, zato što kremastu rižu možemo dobiti i uz daleko manje truda nego kada radimo klasični rižoto. Drugo, kombinaciji uvijek dodajemo i piletinu, pri čemu biramo batke i zabatke, koji cijelu stvar čine još malo slasnijom. I treće, sve se priprema i kuha u istoj tavi pa nakon ručka nemamo puno posla sa spremanjem. Dakle, ovo jelo je pun pogodak za lijeni ručak ili večeru usred tjedna i, najbolje od svega, svi ga vole i uvijek sa stola nestaje nevjerojatnom brzinom.
Sve što trebate je zapeći piletinu pa na istoj masnoći pirjati luk, gljive, dodati rižu, vino i ostale dodatke, pustiti da se kratko kuha, a zatim vratiti piletinu i kuhati poklopljeno na laganoj vatri dok meso ne bude gotovo. Kombinaciji uvijek možete dodati i sastojke kao što su brokula ili grašak, a na kraju posipati parmezanom i sitno sjeckanim začinskim biljem. A dok se sve zajedno krčka u jednoj tavi, vi ćete imati vremena pripremiti salatu, postaviti stol ili završiti poglavlje knjige koju ste počeli čitati, što god vam je u tom trenutku važnije.
Recept za ovu super jednostavnu, a super slasnu piletinu potražite u nastavku.
RIŽA S PILETINOM IZ JEDNE TAVE
Trebat će vam:
500 g pilećeg mesa po izboru
50 g maslaca
3 žlice maslinovog ulja
300 g smeđih šampinjona
2 manje ljutike
400 ml pilećeg temeljca
50 ml bijelog vina
2 žlice senfa
150 g arborio riže
1 manja brokula
50 g parmezana
svježi vlasac
sol
papar
mljevena crvena dimljena paprika
Priprema:
Piletinu prije pečenja začinite solju i dimljenom crvenom paprikom. Pustite da stoji oko pola sata. U tavi otopite maslac, posložite piletinu i pecite sa svih strana dok ne bude zlatno-žuta. Piletinu izvadite iz tave i stavite sa strane. Na masnoću od pečenja dodajte na polovice narezane gljive i kratko ispecite. Izvadite ih iz tave i stavite u zdjelicu. Narezani luk na kockice lagano popržite. Kad postane staklast, dodajte češnjak i pržite par sekundi. Stavite rižu na tu masnoću koju kratko tostirajte. Nakon par minuta u tavu dodajte vino te pustite par minuta da prokuha. Dodajte temeljac. Nakon pet minuta u tavu vratite gljive, dodajte senf te sve promiješajte. Vratite pečenu piletinu, brokulu i sve prelijte ostatkom temeljca. Kuhajte još na laganoj vatri poklopljeno, oko 20-ak minuta. Na kraju jelo začinite svježe naribanim parmezanom i vlascem.
Komentari
0