Carbonara je jedno od onih jednostavnih jela koje sa samo nekoliko sastojaka uspijeva stvoriti nevjerojatno ukusan obrok. Ono što je čini posebnom jest spoj kremoznosti koja dolazi od jaja i Pecorino Romano sira te hrskavi okus pancete. U nastavku donosimo klasični recept za carbonaru s kojim ćete svaki put dobiti autentičan okus ovog omiljenog talijanskog jela!
CARBONARA
Trebat će vam:
400 g špageta ili druge duge tjestenine
150 g pancete ili guancialea (narezane na kockice)
5 jaja
50 g ribanog Pecorino Romano sira
2 češnja češnjaka (prema želji)
sol i svježe mljeveni crni papar
1-2 žlice maslinova ulja
Priprema:
Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju dok ne bude al dente. Sačuvajte šalicu vode od kuhanja tjestenine. U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednjoj vatri. Dodajte pancetu ili guanciale, i pržite dok ne postane zlatno-smeđa i hrskava. Ako koristite češnjak, dodajte ga u tavu na kraju prženja i lagano ga pirjajte kako bi otpustio aromu, a zatim ga izvadite. U zdjeli razmutite žumanjke i pomiješajte ih s ribanim Pecorino Romano sirom. Dodajte obilno svježe mljevenog crnog papra. Ocijeđenu tjesteninu dodajte u tavu s pancetom i promiješajte kako bi se tjestenina obložila masnoćom. Maknite tavu s vatre, pričekajte nekoliko sekundi kako bi se malo ohladila, a zatim ulijte smjesu od jaja i sira. Brzo i energično miješajte kako bi se umak ravnomjerno rasporedio. Ako je umak pregust, dodajte malo sačuvane vode od kuhanja tjestenine.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....