KLASIK

Napravite jednostavan umak od šampinjona, dodajte junetinu na trakice i vrhnje pa sve zajedno poslužite uz široke rezance

 Nataly Hanin/Getty Images
Osim uz široke rezance, ovo jelo odlično se slaže i uz kremasti pire krumpir, rižu, palentu...

Trebat će vam:

600 g junećeg filea (narezanog na trakice)

1 veći luk

120 g šampinjona (narezanih na ploške)

120 g kiselih krastavaca (narezanih na trakice)

2 češnja češnjaka (sitno nasjeckana)

10 ml maslinovog ulja

100 g maslaca

2 žlice brašna

1 žlica mljevene paprike (slatke, ljute ili dimljene)

700 ml goveđeg temeljca

1 žlica senfa

1 žlica koncentrata rajčice

½ žličice muškatnog oraščića

1 dcl bijelog vina

sol i papar

3 žlice kiselog vrhnja

svježi peršin (za posipanje)

Priprema:

Govedinu narežite na trakice i ostavite 20 minuta na sobnoj temperaturi. U tavi zagrijte ulje i 50 g maslaca, dodajte meso, posolite i popaprite te pržite dok ne ispari tekućina. Izvadite meso i pokrijte ga. U istu tavu dodajte preostali maslac, luk i češnjak, pirjajte 5 minuta. Dodajte šampinjone i nastavite pirjati dok ne puste tekućinu. Umiješajte brašno i papriku, pirjajte minutu, zatim dodajte temeljac, senf, koncentrat rajčice i muškatni oraščić. Kuhajte 5 minuta. Dodajte kisele krastavce, ulijte vino i kuhajte još 5 minuta. Vratite meso i umiješajte kiselo vrhnje. Po potrebi dodatno začinite. Pustite da prokuha i poslužite uz široke rezance ili rižu, posuto peršinom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. ožujak 2025 09:22