Nitko je ne radi bolje

Ne kažu bez razloga da je ovo najbolja krumpir salata na svijetu, evo kako je pripremiti

Možda niste znali, no ovo je jelo klasik tradicionalne njemačke kuhinje, i uvijek je slasna i neodoljivo kremasta, a ne pravi se s majonezom i vrhnjem

Krumpir salata jedno je od onih jela koje služimo uz ribu, meso s roštilja, na velikim obiteljskim okupljanjima kako bismo obogatili stol još jednim slasnim jelom, no činjenica je kako, suprotno mnogim vjerovanjima, nije recept mediteranske kuhinje. Također, nerijetko u nju dodajemo mladi špinat, rukolu, ponekad čak i grah, no sve su to dodaci kojima u izvornom recpetu nema mjesta. Pitate li Nijemce, u nju prema tradiciji ne ide majoneza, a ni vrhnje.

U nastavku vam stoga donosimo jedan od onih recepata koji se smatra klasikom pripreme izvorne njemačke krumpir salate, koji prenosimo s bloga emmikochteinfach.de, autorice kuharica Emmi Koch einfach, koja ga je prepisala od svoje bake. Iskušajte ga i okusite razliku. I poslušajte savjet, za pripremu krumpir salate nikad ne koristite brašnaste sorte krumpira, jer će se uslijed puno škroba raspasti.

NJEMAČKA KRUMPIR SALATA

Trebat će vam:
500 g krumpira, voštanog crvenog ili bijelog
100 ml mesnog ili povrtnog temeljca
2 srednje velike glavice luka, po izboru
4 žlice neutralnog biljnog ulja, podijeljene količine - npr. uljane repice i suncokretovog ulja
2 žlice bijelog vinskog octa ili bijelog balzamičnog octa
1 žlica senfa
prstohvat muškatnog oraščića - naribanog
prstohvat soli
prstohvat papra
prstohvat šećera
1 žlica svježeg peršina, sjeckanog

Priprema:
Operite 500 g krumpira s ljuskom, stavite ih u lonac i prelijte hladnom vodom. Zatim zakuhajte, malo posolite i kuhajte poklopljeno na srednjoj vatri. Ovisno o veličini, treba ga kuhati oko 30 do 35 minuta.

U međuvremenu sitno narežite luk i pirjajte ga u loncu na 1 žlici biljnog ulja (repičinog ili suncokretovog) dok ne postane proziran. U lonac s lukom ulijte 100 ml temeljca po izboru i zagrijte. Maknite s vatre i začinite po želji s 2 žlice bijelog vinskog ili balzamičnog octa, 1 žlicom ulja, 1 žlicom senfa, prstohvatima soli, papra, šećera i 1 naribanog muškatnog oraščića.

Kuhani krumpir ocijedite i pustite ga da se kratko ohladi. Sada ga ogulite i narežite oštrim nožem na jednake ploške debljine oko 2 mm direktno u zdjelu za posluživanje. Toplim preljevom prelijte ploške krumpira i sve zajedno promiješajte velikim priborom za salatu kako bi ploške krumpira ostale koliko-toliko čitave. Idealno bi bilo da salatu ostavite da odstoji 30 minuta, povremeno miješajući. Kad se prohladila, krumpir salatu dodatno začinite solju i paprom te umiješajte 2 žlice biljnog ulja. Posipajte peršinom i poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Komentari (0)

Komentiraj

Ovaj članak još nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalima društva HANZA MEDIA d.o.o. dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu društva HANZA MEDIA d.o.o. te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima.
14. travanj 2025 12:16