
Krumpir salata jedno je od onih jela koje služimo uz ribu, meso s roštilja, na velikim obiteljskim okupljanjima kako bismo obogatili stol još jednim slasnim jelom, no činjenica je kako, suprotno mnogim vjerovanjima, nije recept mediteranske kuhinje. Također, nerijetko u nju dodajemo mladi špinat, rukolu, ponekad čak i grah, no sve su to dodaci kojima u izvornom recpetu nema mjesta. Pitate li Nijemce, u nju prema tradiciji ne ide majoneza, a ni vrhnje.
U nastavku vam stoga donosimo jedan od onih recepata koji se smatra klasikom pripreme izvorne njemačke krumpir salate, koji prenosimo s bloga emmikochteinfach.de, autorice kuharica Emmi Koch einfach, koja ga je prepisala od svoje bake. Iskušajte ga i okusite razliku. I poslušajte savjet, za pripremu krumpir salate nikad ne koristite brašnaste sorte krumpira, jer će se uslijed puno škroba raspasti.
NJEMAČKA KRUMPIR SALATA
Trebat će vam:
500 g krumpira, voštanog crvenog ili bijelog
100 ml mesnog ili povrtnog temeljca
2 srednje velike glavice luka, po izboru
4 žlice neutralnog biljnog ulja, podijeljene količine - npr. uljane repice i suncokretovog ulja
2 žlice bijelog vinskog octa ili bijelog balzamičnog octa
1 žlica senfa
prstohvat muškatnog oraščića - naribanog
prstohvat soli
prstohvat papra
prstohvat šećera
1 žlica svježeg peršina, sjeckanog
Priprema:
Operite 500 g krumpira s ljuskom, stavite ih u lonac i prelijte hladnom vodom. Zatim zakuhajte, malo posolite i kuhajte poklopljeno na srednjoj vatri. Ovisno o veličini, treba ga kuhati oko 30 do 35 minuta.
U međuvremenu sitno narežite luk i pirjajte ga u loncu na 1 žlici biljnog ulja (repičinog ili suncokretovog) dok ne postane proziran. U lonac s lukom ulijte 100 ml temeljca po izboru i zagrijte. Maknite s vatre i začinite po želji s 2 žlice bijelog vinskog ili balzamičnog octa, 1 žlicom ulja, 1 žlicom senfa, prstohvatima soli, papra, šećera i 1 naribanog muškatnog oraščića.
Kuhani krumpir ocijedite i pustite ga da se kratko ohladi. Sada ga ogulite i narežite oštrim nožem na jednake ploške debljine oko 2 mm direktno u zdjelu za posluživanje. Toplim preljevom prelijte ploške krumpira i sve zajedno promiješajte velikim priborom za salatu kako bi ploške krumpira ostale koliko-toliko čitave. Idealno bi bilo da salatu ostavite da odstoji 30 minuta, povremeno miješajući. Kad se prohladila, krumpir salatu dodatno začinite solju i paprom te umiješajte 2 žlice biljnog ulja. Posipajte peršinom i poslužite.
Komentari
0