Kao bakina

Ne morate dalje tražiti, ovo je najjednostavniji i najbolji recept za šunku u kruhu po starinski

Najlakše bi bilo samo kupiti šunku i skuhati je, no ona pečena u kruhu nije samo lijepi ukras na uskršnjem stolu, ona je posebno ukusna, pa joj dajte priliku i posvetite vrijeme

Ono što je pinca za slatki dio uskrsnog stola (a mi imamo recept za divnu pincu Petre Jelenić), to je šunka u kruhu za slani. Nema tog blagdanskog doručka koji neće učiniti slasnijim i uvijek se prva stavlja na tanjur pa se zatim, ovisno o tome koliki vas je omjer kruha i šunke zapao, dodaju sir, rotkvice, jaja i sav ostali popratni sadržaj. Da bi bila što bolja, za šunku u kruhu važno je umijesiti kruh koji neće biti previše aromatičan kako ne bi pokrio već ionako dobro začinjenu šunku, koja se kuha s mirodijama i sa sobom već donosi dozu soli. S druge strane, kruh mora ostati dovoljno upečatljiv da razmislite o još jednom komadu. Ako ništa drugo, za večeru. Na kraju, najvažniji korak bit će dobro obložiti šunku kako bi svi sokovi ostali zarobljeni unutar mirisnog komada tijesta. I to je tek baza. Kad se zaigrate, razmislite o idućem koraku - primjerice, o kiselom tijestu i kakvom zabavnom premazu. Nebo je granica, a uskrsni doručak bit će samo još bolji.

image
Maja Šokčević Lovrić

ISPROBAJTE RECEPT EKIPE GASTRONOMADA!

ŠUNKA U KRUHU PO STARINSKI
Trebat će vam:
1,5 kg šunke (rolane ili dimljene)
5 listova lovora
1 žlica papra u zrnu
1 žličica sušene majčine dušice
4 režnja češnjaka

Za tijesto:
700 g mekog brašna
1 kockica svježeg kvasca
1 žlica šećera
400 ml mlake vode
2 žličice soli
3 žlice masti ili ulja
1 jaje za premazivanje

Priprema:

Ako šunku u kruhu pravite s dimljenom šunkom, preskočit ćete kuhanje šunke i odmah se baciti na tijesto za kruh. Ako, pak, radite s rolanom šunkom, nju je potrebno prethodno skuhati, a to napravite tako da je kuhate onoliko sati koliko je teška (1 kg = 1 sat). U vodu u kojoj ćete je kuhati dodajte lovor, češnjak, majčinu dušicu i papar. Kad je šunka kuhana, ostavite je da se ohladi u vodi kako bi ostala sočna. Kad se šunka ohladila skinite mrežicu (ako želite i kožu) i omotajte je u pripremljeno tijesto.

Za tijesto prvo u zdjelici razmrvite kvasac i malo šećera u mlakoj vodi i pustite da se kvasac aktivira. Kad se kvasac zapjeni dodajte ga u zdjelu ili na dasku na koju ste odvagali brašno. Dodajte sol i masnoću i umijesite glatko tijesto. Ostavite koju minutu da odmori prije nego što ga izvaljate.

Kad ste ga razvaljali, položite šunku naopako - ono što će biti gore treba staviti "licem" na tijesto. Sada razmutite jaje pa premažite šunku i omotajte je tijestom, lijepo ga navucite sa svih strana da prekrije šunku, pa u tijesto zamotanu šunku pažljivo preokrenite i prebacite u lim za pečenje. Pokrijte čistom krpom i ostavite barem pola sata da odmori. Stavite peći u zagrijanu pećnicu (ako šunku pečete u keramičkoj posudi pazite da ne pukne -trebate je također prethodno ugrijati, pa onda u vruću staviti šunku da se peče). Šunku u kruhu pecite oko sat vremena na 160 ºC.

image
Maja Šokčević Lovrić

Preostalo umućeno jaje nemojte baciti, iskoristite ga da kistom premažete tijesto desetak minuta prije kraja pečenja. Po želji ga možete posipati i sezamom, kimom ili chia sjemenkama. Šunku u kruhu poslužite ohlađenu uz rotkvice, mladi luk, pisanice i umak od hrena.

image

Dobra hrana, proljeće 2025.

Kreativno rješenje Vesna Veselić, Fotografija Tomislav Krišto/Cropix

Više proljetnih priča i recepata poput ovih čeka vas u novom broju magazina Dobra hrana. Ne propustite, potražite ga na kioscima!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Komentari (0)

Komentiraj

Ovaj članak još nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalima društva HANZA MEDIA d.o.o. dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu društva HANZA MEDIA d.o.o. te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima.
20. travanj 2025 11:38