
Ono što je pinca za slatki dio uskrsnog stola (a mi imamo recept za divnu pincu Petre Jelenić), to je šunka u kruhu za slani. Nema tog blagdanskog doručka koji neće učiniti slasnijim i uvijek se prva stavlja na tanjur pa se zatim, ovisno o tome koliki vas je omjer kruha i šunke zapao, dodaju sir, rotkvice, jaja i sav ostali popratni sadržaj. Da bi bila što bolja, za šunku u kruhu važno je umijesiti kruh koji neće biti previše aromatičan kako ne bi pokrio već ionako dobro začinjenu šunku, koja se kuha s mirodijama i sa sobom već donosi dozu soli. S druge strane, kruh mora ostati dovoljno upečatljiv da razmislite o još jednom komadu. Ako ništa drugo, za večeru. Na kraju, najvažniji korak bit će dobro obložiti šunku kako bi svi sokovi ostali zarobljeni unutar mirisnog komada tijesta. I to je tek baza. Kad se zaigrate, razmislite o idućem koraku - primjerice, o kiselom tijestu i kakvom zabavnom premazu. Nebo je granica, a uskrsni doručak bit će samo još bolji.
ISPROBAJTE RECEPT EKIPE GASTRONOMADA!
ŠUNKA U KRUHU PO STARINSKI
Trebat će vam:
1,5 kg šunke (rolane ili dimljene)
5 listova lovora
1 žlica papra u zrnu
1 žličica sušene majčine dušice
4 režnja češnjaka
Za tijesto:
700 g mekog brašna
1 kockica svježeg kvasca
1 žlica šećera
400 ml mlake vode
2 žličice soli
3 žlice masti ili ulja
1 jaje za premazivanje
Priprema:
Ako šunku u kruhu pravite s dimljenom šunkom, preskočit ćete kuhanje šunke i odmah se baciti na tijesto za kruh. Ako, pak, radite s rolanom šunkom, nju je potrebno prethodno skuhati, a to napravite tako da je kuhate onoliko sati koliko je teška (1 kg = 1 sat). U vodu u kojoj ćete je kuhati dodajte lovor, češnjak, majčinu dušicu i papar. Kad je šunka kuhana, ostavite je da se ohladi u vodi kako bi ostala sočna. Kad se šunka ohladila skinite mrežicu (ako želite i kožu) i omotajte je u pripremljeno tijesto.
Za tijesto prvo u zdjelici razmrvite kvasac i malo šećera u mlakoj vodi i pustite da se kvasac aktivira. Kad se kvasac zapjeni dodajte ga u zdjelu ili na dasku na koju ste odvagali brašno. Dodajte sol i masnoću i umijesite glatko tijesto. Ostavite koju minutu da odmori prije nego što ga izvaljate.
Kad ste ga razvaljali, položite šunku naopako - ono što će biti gore treba staviti "licem" na tijesto. Sada razmutite jaje pa premažite šunku i omotajte je tijestom, lijepo ga navucite sa svih strana da prekrije šunku, pa u tijesto zamotanu šunku pažljivo preokrenite i prebacite u lim za pečenje. Pokrijte čistom krpom i ostavite barem pola sata da odmori. Stavite peći u zagrijanu pećnicu (ako šunku pečete u keramičkoj posudi pazite da ne pukne -trebate je također prethodno ugrijati, pa onda u vruću staviti šunku da se peče). Šunku u kruhu pecite oko sat vremena na 160 ºC.
Preostalo umućeno jaje nemojte baciti, iskoristite ga da kistom premažete tijesto desetak minuta prije kraja pečenja. Po želji ga možete posipati i sezamom, kimom ili chia sjemenkama. Šunku u kruhu poslužite ohlađenu uz rotkvice, mladi luk, pisanice i umak od hrena.
Više proljetnih priča i recepata poput ovih čeka vas u novom broju magazina Dobra hrana. Ne propustite, potražite ga na kioscima!
Komentari
0