Video recept

Nezamjenjiva Andreja Štajnkler odaje sve tajne najboljeg pohanog piceka u Zagrebu

Ako ste probali ovo jelo u Vinskoj kleti Kurtalj, onda vam ništa više ne trebamo objašnjavati, no ako slučajno niste, tada ne znate što propuštate

Pohana piletina jedno je od onih običnih domaćih, globalno omiljenih jela koja nepogrešivo govore o onome tko ih priprema, kao i o lokalu u kojem ih naručujete. Oni koji nisu fanovi konfekcijskog pristupa i izbjegavaju lance brze prehrane, poput specijaliziranog KFC-a ili pak McDonald‘sa u kojima pohana piletina udobno živi, suočeni su s nevelikim izborom. Osim ako pod pohanom piletinom ne smatramo bijelo, krto meso pilećih prsa, široko rasprostranjeno po najrazličitijim lokalima, bilo kao redovna gablec-ponuda, kao dio dječjeg menija, ili kao surogat u jelima kao što su zagrebački odrezak ili bečki šnicl, koja se onda tako ipak ne bi smjela zvati.

image

Andreja Štajnkler

Vedran Peteh/Cropix

Pravi ljubitelji pravom stvari smatraju upravo one druge, za pohanje zahtjevnije komade kao što su batak i zabatak, a tek onda može proći i bijelo meso. A takve, propisno pohane, onakve kakve im je doma pripremala baka, nije lako naći.

KORAK PO KORAK RECEPT ANDREJE ŠTAJNKLER

image
Vedran Peteh/Cropix

Neka mjesta ipak visoko kotiraju na top-listi picek-fanova. Jedno od njih, o kojem smo već i pisali (i nerado dijelimo adresu jer je i inače tamo teško naći slobodno mjesto), je Vinska klet Kurtalj na Novoj Vesi. U tom nevelikom zagrebačkom lokalu plešivičke vinarije Drage Kurtalja, smještenom u starom kaptolskom podrumu, osim u Kurtaljevim vinima (s posebnim naglaskom na odlične pjenušce), uživa se u autentičnoj domaćoj hrani za koju je zadužena Andreja Štajnkler. Uz domaće kobasice, krvavice, špek, čvarke, bunceke, pečene patke, ali i sir i vrhnje, štrudle i salenjake o čemu smo također pisali, posebno mjesto zauzima upravo - pohani picek.

image
Vedran Peteh/Cropix

- Neki nam gosti već godinama dolaze samo radi pohanog piceka - kaže nam Andreja Štajnkler, prijateljica obitelji Kurtalj koja ovdje kuha od početka. - Nema tu puno filozofije, picek se poha tek kad ga gost naruči, i to u tavi, na svinjskoj masti, nikad za to ne koristim fritezu. Da si malo olakšam, probala sam ga ispanirati prije, tako da ga po narudžbi samo ubacim u vruću mast, ali nisam bila zadovoljna. Prezli jednostavno povuku vlagu i nije to to. Tako da komade ispaniram tek kad gost naruči pohano - opisuje svoj beskompromisni pristup Andreja Štajnkler. Ona je inače iz Ruda, a piletinu godinama nabavlja od istog malog proizvođača iz okolice Samobora. Znalo se dogoditi da ponestane piceka pa se nabrzinu trebalo snaći na obližnjem Dolcu kod nekog drugog malog peradara, ali opet "to nije bilo to".

U ovom kratkom videu nezamjenjiva Andreja Štajnkler odaje sve tajne svog najboljeg pohanog piceka, kojemu se uvijek rado vraćamo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. ožujak 2025 22:08