SVE NA JEDNOM MJESTU

Od A do zapečene palačinke! Sve što vam treba za pripremu jela koje vole i mali i veliki, i to na tri načina

Bez obzira na to jeste li fan slanih ili slatkih zapečenih palačinki, ovo je tekst koji želite nastaviti čitati

Ne postoji puno jela kojima smo se kao klinci više veselili od palačinki. Oduvijek smo ih najviše voljeli premazane maminim domaćim džemom od marelice, a posebna nam je poslastica bila i kada su se na meniju našle pohane ili zapečene palačinke. Danas govorimo upravo o ovoj drugoj varijanti, blago hrskavoj izvana, a divno kremastoj iznutra.

A kako bi vam zapečene palačinke uvijek ispale kako treba, u nastavku donosimo nekoliko dobrih savjeta i, najvažnije, provjereno dobre recepte.

image
Oksanakiian/Getty Images/istockphoto

PRVO, PALAČINKE!

Kada usavršite pripremu i pečenje palačinki, već ste napravili pola posla i upravo zato, dobro se držati provjerenog recepta. U slučaju da niste prirodno talentirani i palačinke nisu nešto što vam tek tako polazi od ruke, poslužite se našim receptima, koje ostavljamo u nastavku. Prvi je onaj kreatorice sadržaja Anje Maršić, a drugi našeg poznatog chefa Christiana Misirače, koji će biti idealan ako radite slatke zapečene palačinke. Potražite ih u nastavku.

RECEPT ZA PALAČINKE BEZ GREŠKE ANJE MARŠIĆ

RECEPT ZA PALAČINKE CHEFA CHRISTIANA MISIRAČE

image
Marko Miščević/Cropix

Naravno, za slanu varijantu punjenih i zapečenih palačinki koristite manje šećera ili ga u potpunosti zaobiđite, dok u one koje ćete koristiti za slatku varijantu zapečenih palačinki možete dodati i vanilin šećer ili pravu mahunu vanilije, limunovu koricu, pa i cimet. U obje varijante ne zaboravite dodati i malo soli.

DRUGO, SLANO PUNJENJE

Kada ste ispekli palačinke, vrijeme je za odabir punjenja. Iako mnogi vole jednostavnost i klasiku i pune ih slatkim ili slanim svježim sirom, mi smo ovog puta odlučili otići korak dalje pa vam tako donosimo ideje za dvije slatke varijante i jednu slanu.

Klasičnim slanim palačinkama sa svježim sirom rado dodajemo špinat, koji im daje dodatnu svježinu. Sve što trebate jest, na 10-ak palačinki, napraviti smjesu od 300 grama sira, začiniti soli i paprom, a po želji možete dodati i jaje. Na tavi zatim zagrijte malo ulja, dodajte špinat i pirjajte dok ne povene.

image
Dmytro Chernykov/Getty Images

Po želji, prije dodavanja špinata, na tavi možete kratko (ali jako kratko, pazite da ne zagori) propirjati protisnuti češnjak. Sve dobro izmiješajte i dobivenom smjesom punite palačinke te ih slažite u posudu za pečenje koju ste premazali maslacem. Na kraju sve možete preliti smjesom od kiselog vrhnja, jaja i soli, a po želji dodati možete i malo nezaslađenog vrhnja za šlag. Pecite na 200 stupnjeva 20-ak minuta ili dok jelo ne poprimi boju.

KAKO NAPRAVITI PRELJEV?

Za premaz u sve tri varijante dovoljna će vam biti čašica kiselog vrhnja od 200 grama. Dodajte joj sol i papar ili, ako radite slatku varijantu palačinki, vanilin ili običan šećer. Dodajte i jedno jaje pa sve dobro pomiješajte i rasporedite po palačinkama u posudi za pečenje.

Druga opcija bit će punjene palačinke, ali sa sirom i šunkom. Za početak, nabavite kvalitetnu šunku i dobar topivi sir. To može biti gauda, a može biti i mozzarella koju ste prethodno kratko procijedili kako ne bi pustila previše tekućine. Palačinke ispecite, dodajte komad šunke i sira te zarolajte.

image
Gmvozd/Getty Images

Po želji, prije dodavanja šunke palačinku možete premazati umakom na bazi kiselog vrhnja ili sirnog namaza i začinskog bilja, primjerice kopra ili timijana, s malo senfa, soli i papra. Palačinke ponovno složite u namašćenu posudu za pečenje, prelijte ih smjesom od vrhnja, soli i jaja i pecite također 20-ak minuta na 200 stupnjeva.

PROBAJTE I OVO!

Zapečene palačinke sa sirom i šunkom možete napraviti i tako da ih, umjesto da ih punite i rolate, u posudu za pečenje slažete jednu na drugu, a između svake stavite šunku, sir i bešamel.

TREĆE, SLATKO PUNJENJE

A kada su, pak, u pitanju slatke varijante zapečenih palačinki, osim klasičnih punjenih slatkim sirom uz dodatak, primjerice, grožđica (u rumu), napraviti možete i one punjene orasima ili makom. Kako biste ih napravili, ponovno ispecite palačinke, ali ovog puta preporučujemo da se držite recepta chefa Christiana Misirače, jer on u smjesu dodaje i vanilin šećer i limunovu koricu.

image
Mtreasure/Getty Images

Punjenje od oraha napravite tako da otprilike 200 grama mljevenih oraha najprije kratko tostirate, a zatim ih prebacite u zdjelu, dodate im prstohvat soli, dvije žlice šećera i jedan vanilin šećer, limunovu koricu, a zatim ih krenete zalijevati vrućim mlijekom. Mlijeko dodajte polako i smjesu neprestano miješajte, sve dok ne dobijete željenu konzistenciju.

Isti postupak upotrijebite i za palačinke punjene makom. Zarolajte ih, stavite u posudu za pečenje koju ste premazali maslacem pa prelijte smjesom od kiselog vrhnja, jednog ili dva vanilin šećera, a može i malo meda, jaja i začina po želji. Ubacite u pećnicu na 200 stupnjeva na 20-ak minuta i poslužite toplo, posipano šećerom u prahu ili preliveno čokoladom.

DODATAN SAVJET!

U smjesu od maka možete dodati i komadiće čokolade koji će se pri pečenju lijepo otopiti i nadjev će biti još ukusniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. siječanj 2025 11:40