Ne postoji puno jela kojima smo se kao klinci više veselili od palačinki. Oduvijek smo ih najviše voljeli premazane maminim domaćim džemom od marelice, a posebna nam je poslastica bila i kada su se na meniju našle pohane ili zapečene palačinke. Danas govorimo upravo o ovoj drugoj varijanti, blago hrskavoj izvana, a divno kremastoj iznutra.
A kako bi vam zapečene palačinke uvijek ispale kako treba, u nastavku donosimo nekoliko dobrih savjeta i, najvažnije, provjereno dobre recepte.
PRVO, PALAČINKE!
Kada usavršite pripremu i pečenje palačinki, već ste napravili pola posla i upravo zato, dobro se držati provjerenog recepta. U slučaju da niste prirodno talentirani i palačinke nisu nešto što vam tek tako polazi od ruke, poslužite se našim receptima, koje ostavljamo u nastavku. Prvi je onaj kreatorice sadržaja Anje Maršić, a drugi našeg poznatog chefa Christiana Misirače, koji će biti idealan ako radite slatke zapečene palačinke. Potražite ih u nastavku.
RECEPT ZA PALAČINKE BEZ GREŠKE ANJE MARŠIĆ
RECEPT ZA PALAČINKE CHEFA CHRISTIANA MISIRAČE
Naravno, za slanu varijantu punjenih i zapečenih palačinki koristite manje šećera ili ga u potpunosti zaobiđite, dok u one koje ćete koristiti za slatku varijantu zapečenih palačinki možete dodati i vanilin šećer ili pravu mahunu vanilije, limunovu koricu, pa i cimet. U obje varijante ne zaboravite dodati i malo soli.
DRUGO, SLANO PUNJENJE
Kada ste ispekli palačinke, vrijeme je za odabir punjenja. Iako mnogi vole jednostavnost i klasiku i pune ih slatkim ili slanim svježim sirom, mi smo ovog puta odlučili otići korak dalje pa vam tako donosimo ideje za dvije slatke varijante i jednu slanu.
Klasičnim slanim palačinkama sa svježim sirom rado dodajemo špinat, koji im daje dodatnu svježinu. Sve što trebate jest, na 10-ak palačinki, napraviti smjesu od 300 grama sira, začiniti soli i paprom, a po želji možete dodati i jaje. Na tavi zatim zagrijte malo ulja, dodajte špinat i pirjajte dok ne povene.
Po želji, prije dodavanja špinata, na tavi možete kratko (ali jako kratko, pazite da ne zagori) propirjati protisnuti češnjak. Sve dobro izmiješajte i dobivenom smjesom punite palačinke te ih slažite u posudu za pečenje koju ste premazali maslacem. Na kraju sve možete preliti smjesom od kiselog vrhnja, jaja i soli, a po želji dodati možete i malo nezaslađenog vrhnja za šlag. Pecite na 200 stupnjeva 20-ak minuta ili dok jelo ne poprimi boju.
Druga opcija bit će punjene palačinke, ali sa sirom i šunkom. Za početak, nabavite kvalitetnu šunku i dobar topivi sir. To može biti gauda, a može biti i mozzarella koju ste prethodno kratko procijedili kako ne bi pustila previše tekućine. Palačinke ispecite, dodajte komad šunke i sira te zarolajte.
Po želji, prije dodavanja šunke palačinku možete premazati umakom na bazi kiselog vrhnja ili sirnog namaza i začinskog bilja, primjerice kopra ili timijana, s malo senfa, soli i papra. Palačinke ponovno složite u namašćenu posudu za pečenje, prelijte ih smjesom od vrhnja, soli i jaja i pecite također 20-ak minuta na 200 stupnjeva.
TREĆE, SLATKO PUNJENJE
A kada su, pak, u pitanju slatke varijante zapečenih palačinki, osim klasičnih punjenih slatkim sirom uz dodatak, primjerice, grožđica (u rumu), napraviti možete i one punjene orasima ili makom. Kako biste ih napravili, ponovno ispecite palačinke, ali ovog puta preporučujemo da se držite recepta chefa Christiana Misirače, jer on u smjesu dodaje i vanilin šećer i limunovu koricu.
Punjenje od oraha napravite tako da otprilike 200 grama mljevenih oraha najprije kratko tostirate, a zatim ih prebacite u zdjelu, dodate im prstohvat soli, dvije žlice šećera i jedan vanilin šećer, limunovu koricu, a zatim ih krenete zalijevati vrućim mlijekom. Mlijeko dodajte polako i smjesu neprestano miješajte, sve dok ne dobijete željenu konzistenciju.
Isti postupak upotrijebite i za palačinke punjene makom. Zarolajte ih, stavite u posudu za pečenje koju ste premazali maslacem pa prelijte smjesom od kiselog vrhnja, jednog ili dva vanilin šećera, a može i malo meda, jaja i začina po želji. Ubacite u pećnicu na 200 stupnjeva na 20-ak minuta i poslužite toplo, posipano šećerom u prahu ili preliveno čokoladom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....