Skrenite na ribarnicu

Od crnog rižota do brujeta, veliki chef Hrvoje Zirojević ima tri slasna prijedloga za riblji ručak

Ova jela toliko su dobra da ih možete poslužiti baš u svakoj prilici! Skuhao nam ih je pa recepte podijelio jedan od najvećih chefova na domaćoj sceni samo za novi, proljetni broj Dobre hrane!

Chef Hrvoje Zirojević iz splitskog restorana Dvor jedan je od najvećih autoriteta na domaćoj sceni kad su u pitanju riblja i jela od plodova mora, stoga je bio prvi i logičan izbor za našu temu "U po’ marča sipa i komarča", za koju nam je pripremio više jela od sipe. Kako bi pojednostavio postupak, prvo je napravio jaku bazu, tzv. konču, koju je poslije koristio za klasični crni rižot od sipe - za koji kaže “ovo jest klasika, ali koliko portuna toliko i recepata”. Dodatno je napravio kanelone punjene končom od sipica u bešamelu sa šalšom te brujet od sipe punjene bazom u koju je ukuhao palentu. Što reći nego - uživajte!

KONČA (BAZA) OD SIPE
Trebat će vam:
800 g sipe
300 g luka (kapule)
50 g češnjaka
pola vezice lista peršina
150 ml maslinova ulja
100 ml crnog suhog vina
30 ml domaće kvasine (octa od crnog vina)
1 list lovora
sol, papar

Priprema:
Sipu očistiti i izrezati na manje komadiće. Vrećicu s crnilom staviti u posudicu s malo vode i žlicom iscijediti crnilo iz vrećice te ostaviti sa strane. Luk, češnjak i peršin narezati na sitno. U prigodnoj posudi zagrijati maslinovo ulje i dodati luk da se pirja - kada se zacakli, dodati češnjak i pola peršina, a nakon minutu, dvije sipu i list lovora. Nakon što sipa promijeni boju i počne omekšavati, podliti crnim vinom i kvasinom. Na pola kuhanja dodati crnilo pa sve promiješati i ostaviti da se lagano pirja (prema potrebi podliti s malo vode ili temeljca). Začiniti i kuhati dok sipa ne bude skoro gotova, pa maknuti s vatre. Dobili smo bazu od sipe, konču, koju poslije koristimo za ostale recepte od sipe. Savjet: Ako je sipa odnosno vrećica s crnilom bila smrznuta, u posudu staviti malo ulja i kvasine, razdrobiti vrećicu, sve dobro promiješati te ostaviti sa strana - da se crnilo “rastopi”.

image
Ante Čizmić/Cropix

BRUJET OD SIPE S PUROM
Trebat će vam:
800 g sipe (otprilike 4 sipe)
1 luk
300 - 400 g pelata
2 režnja češnjaka
pola vezice lista peršina
200 ml prošeka
50 ml domaće crne kvasine
80 g boba
voda ili riblji temeljac
150 g palente
konča, baza, od 800 g sipe (vidi recept)
2 lista lovora
malo peperončina
100 ml maslinova ulja
sol, papar

Priprema:
Sipu očistiti pazeći da tijelo ostane u komadu, odvojiti glavu odnosno krakove i sačuvati. Dodatno pripremiti ili iskoristiti postojeću konču od sipe (treba biti topla) pa u njoj skuhati palentu kao nadjev za punjenje. Tijela sipe napuniti nadjevom i staviti sa strane. Očistiti luk i češnjak i nasjeckati nasitno. List peršina nakosati. U srednje dubokoj posudi zagrijati maslinovo ulje i u njemu pirjati luk - kada omekša, dodati češnjak, peršin, lovor i pelate. Sve pirjati 5-6 minuta, dodati nadjevene sipe i krakove te uliti prošek i kvasinu. Kada sve zakuha, podliti vodom odnosnom temeljcem da gotovo pokrije sipe i kuhati na laganoj vatri oko 25 minuta. Dodati bob, posoliti, popapriti i začiniti s malo peperončina. Kuhati 10 do 15 minuta. Uskladiti okuse i poslužiti.

image
Ante Čizmić/Cropix

TRADICIONALNI CRNI RIŽOTO
Trebat će vam:
skuhati ili koristiti gotovu konču - bazu od sipe, napravljenu od 800 g sipe (vidi recept gore)
400 g riže (arborio, vialone nano…)
riblji temeljac ili voda
sol, papar
malo lista peršina
maslinovo ulje

Priprema:
Prvo treba pripremiti konču ili je zagrijati te dodati rižu i miješati. Kada se sve zagrije, lagano podlijevati toplim temeljcem uz miješanje. Kako riža upije tekućinu, dodati još. Ovisno o vrsti riže, kuhati 15 do 20 minuta dok rižot ne bude kremast (al ondo - kao val) i al dente. Maknuti s vatre, ostaviti par minuta da se odmori, servirati s malo peršina i malo maslinova ulja. Savjet: Po želji, za veću kremoznost možete dodati kockicu maslaca neposredno nakon što ste rižot maknuli s vatre.

image
Ante Čizmić/Cropix

KANELONI S RAGUOM OD SIPICA
Trebat će vam:
skuhati konču od 1000 g malih sipica, a krakove odvojiti i staviti sa strane
16 kanelona
100 g ribanca ili parmezana
lagana šalša
400 g pelata
1 luk
2 režnja češnjaka
50 ml maslinova ulja
sol, papar

Za krakove:
oštro brašno
100 ml ulja za prženje

Bešamel:
50 g maslaca
50 g brašna
500 ml mlijeka
prstohvat svježe ribanog muškatnog orašćčića
sol, papar

Priprema:
Za laganu šalšu prvo očistiti i narezati na sitno luk i češnjak. U prikladnoj posudi zagrijati maslinovo ulje i dodati luk te pirjati dok ne omekša. Dodati češnjak, a nakon minutu i pelate, blago izgnječene vilicom. Posoliti, popapriti pa kuhati na laganoj vatri 30 do 45 minuta. Po potrebi (“ako pita”), podliti s malo povrtnog temeljca ili vode. Za bešamel umak u dubljoj posudi otopiti maslac, dodati brašno i miješati dok smjesa ne postane kompaktna - oko 2 minute. Lagano podlijevati mlijekom i mutiti pjenjačom da se razbiju grudice i dobije svilenkasta tekstura. Dodati muškatni oraščić, sol i papar. Uz miješanje, kuhati na laganoj vatri dok se ne dobije umak srednje gustoće. U maloj posudici zagrijati ulje za prženje na 180 Celzijevih stupnjeva. Krakove sipica uvaljati u brašno, otresti višak, pržiti 1 minutu dok ne dobiju boju pa ih izvaditi i staviti na ubrus da upije masnoću. U prikladnoj (vatrostalnoj) posudi za pečenje na dno staviti šalšu, potom složiti kanelone napunjene “končom” te podliti bešamelom. Po vrhu naribati sir i staviti peći na 180 Celzijevih stupnjeva otprilike 20 minuta. Izvaditi, po svemu lijepo rasporediti krakove sipe i sve zajedno peći još 5-6 minuta te poslužiti.

image

Dobra hrana, proljeće 2025.

Kreativno rješenje Vesna Veselić, Fotografija Tomislav Krišto/Cropix

Što se zapravo krije iza stare dalmatinske ribarske poslovice “u po’ marča sipa i komarča”, kao i recepte preostalih chefova i restorana koji su sudjelovali u realizaciji ove teme, čitajte u novom, proljetnom broju magazina Dobra hrana, koji je u prodaji od 10. travnja!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Komentari (0)

Komentiraj

Ovaj članak još nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalima društva HANZA MEDIA d.o.o. dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu društva HANZA MEDIA d.o.o. te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima.
24. travanj 2025 13:31