Baš ludo tijesto

Od istog tijesta možete zamijesiti kruh, pizzu, pogačice, kiflice, pa čak i krafne. Evo kako

Ponovno svi govore o receptu za višenamjesnsko tijesto koji je bio veliki hit 80-ih

Iako se kod nas rijetko spominje, na gastroblogovima i portalima iz susjednih zemalja često se objavljuju recepti za nešto što se zove ludo tijesto i poznato je još od 80-ih, kada je bilo veliki hit. Zajedničko svim tim receptima je da rezultiraju tijestom koje je izuzetno podatno i lijepo naraste, a pogodno je za pripremu raznih vrsta peciva i kruha. Također, može se koristiti za pizze, krafne i druge slastice.

Zašto je ovo tijesto "ludo" tijesto? Razlozi, piše Slobodna Dalmacija, nisu sasvim jasni. Neki smatraju da naziv potiče od njegove sposobnosti da se nevjerojatno lako diže, dok drugi misle da je to zbog njegove svestranosti u pripremi mnogih pekarskih proizvoda. Premda neki kažu da ga u hladnjaku možemo čuvati do sedam dana, neki tvrde da bi ga trebalo iskoristiti za najviše 4 dana. S obzirom na to da postoji mnogo različitih recepata, svaki s nekim posebnih "tajnim" dodatkom, moguće je da određene verzije tijesta mogu duže trajati. Ipak, imajte na umu da će se nakon četiri dana glutenska vlakna početi raspadati, a tijesto neće biti toliko podatno kao kad je svježe.

image
Vikky_wild/Getty Images/istockphoto

Najveća prednost ovog tijesta je praktičnost, jer ćete danima imati priliku pripremati uštipke, pogačice, kiflice, peciva, fritule, pizzu ili kruh. U nastavku vam ostavljamo recept, a cijelu priču o ovom tijestu čitajte u izvornom članku.

LUDO TIJESTO
Trebat će vam:
1 kg brašna
400 ml mlijeka
200 ml jogurta
2 žlice šećera
2 žlice ulja
1 žlica soli
2 vrećice kvasca
1 prašak za pecivo
2 jaja

image
Wavebreakmedia/Getty Images/istockphoto

Priprema:
U mlako mlijeko dodajte šećer, malo brašna i na kraju kvasac. Kad smjesa naraste, dodajte je ostalim sastojcima i umijesite tijesto. Tijesto stavite u nauljenu posudu i pokrijte ga poklopcem, prozirnom kuhinjskom folijom, vrećicom ili pokrivkom. Kad vam zatreba, izvadite komad i ostavite ga neko vrijeme na sobnoj temperaturi pa ga premijesite i koristite prema receptu koji želite isprobati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. ožujak 2025 07:02