AKO VAM JE PONESTALO IDEJA...

Od konzerve tune ili sardina može se napraviti odličan ručak, ovo je naših 5 provjereno dobrih recepata

Bez ozbira na to jeste li više tip za tjesteninu, dobru salatu ili sendvič s polpetama, za vas imamo nekoliko baš dobrih ideja

U slučaju da ste, revoltirani rastom cijena, odlučili na dan, dva ili tri isključiti mogućnost kupovine u supermarketu, vrijeme je da zavirite u kuhinjski ormarić ili smočnicu i pažnju posebno posvetite konzervama ribe. Tuna, sardina ili skuša u vrlo kratkom vremenu i uz nekoliko jednostavnih, svakodnevnih namirnica mogu postati itekako dobar ručak, a sve što će vam trebati bit će malo mašte. Pod pretpostavkom da namirnice kao što su, recimo, luk, češnjak, maslinovo ili drugo ulje i limun već imate kod kuće, u nastavku vam ostavljamo pet baš dobrih ideja za brzinski ručak iz konzerve.

TJESTENINA I KONZERVA SU UVIJEK DOBAR PAR

Bez ozbira na to koju ribu iz konzerve koristili, uparite li je s tjesteninom, napravit ćete jelo koje će se vrlo vjerojatno svidjeti svima za stolom. Najjednostavnija formula koju možete koristiti bit će spajanje luka, češnjaka, limuna i krušnih mrvica, duguljaste tjestenine kao što su špageti ili tagliatelle, soli i papra te začinskog bilje po želji, a od konzerva, u ovoj kombinaciji poslužiti mogu i sardina i skuša. U nastavku ostavljamo brzinski recept.

TJESTENINA S RIBOM IZ KONZERVE

Na malo maslinova ulja najprije pirjajte sitno sjeckani luk. Kada poprimi boju, dodajte protisnuti češnjak. Za to vrijeme neka se voda za tjesteninu kuha. Dodajte šaku krušnih mrvica i sve dobro pomiješajte. Začinite soli i paprom i drugim začinskim biljem po želji (ovdje funkcioniraju origano, bosiljak i timijan, pa čak i ružmarin). Držite na vatri dok ne zamiriše, a zatim ubacite ribu iz konzerve po želji. Ubacite tjesteninu, sve zajedno pomiješajte, po potrebi dodajte malo vode od kuhanja tjestenine i na kraju poprskajte s malo limunova soka i korice. Ako vam je pri ruci, pospite i s malo sjeckanog peršina.

image
Maliflower73/Getty Images

Zaželite li se, pak, gustog ribljeg umaka na bazi rajčice u kombinaciji s tjesteninom, ne brinite, imamo recept i za to. Naravno, ovaj umak možete poslužiti i uz rižu, palentu, proso... Recept potražite u nastavku.

TJESTENINA S TUNOM

image
Lidija Lončarić/

POLPETE IZ KONZERVE

A što kažete na slasne polpete? Ni kod pripreme ovog jela nećete izgubiti previše vremena, a može biti dobra opcija za jednostavan riblji ručak od svih sastojaka koje imate kod kuće. Ove polpete možete poslužiti uz prilog po želji, primjerice rižu, povrće na pari, ali i u sendviču ili tortilji. I provjereno ih vole i najmlađi.

RIBLJE POLPETE

U zdjelu ubacite konzervu ribe, krušne mrvice, jedno jaje, dodajte i malo kuhanog krumpira koji ste pretvorili u grubi pire, peršina ili drugog začinskog bilja, soli i papra pa sve zajedno sjedinite u smjesu od koje možete oblikovati kuglice. Kuglice naknadno možete uvaljati u krušne mrvice kako biste hrskavi omotač. Pecite u ulju, u pećnici ili fritezi na vrući zrak poprskano s malo maslinova ulja.

Dodatno!

U ovom jelu također možete koristiti ribu po želji, dobro će funkcionirati sa skušom, ali i s tunom.

image
Cavan Images/Getty Images/istockphoto

MALO DRUGAČIJA SALATA

Kada vam se idući puta jede salata od tune, napraviti je možete na klasičan način, uz dodatak kiselih krastavaca, majoneze i vrhnja ili jogurta, a napraviti je možete i na malo drugačiji način, koji će rezultirati zasitnim, slasnim jelom kojemu ćete se zatim rado vraćati. U nastavku ostavljamo recepte za dvije tuna salate, jednu s krumpirom, a drugu s tjesteninom i, moramo vam reći, svaka je posebna na svoj način i sastojke vrlo lako možete prilagoditi onome što imate u smočnici ili hladnjaku.

SALATA OD KRUMPIRA S TUNOM

image
Lidija Lončarić/

TUNA SALATA S TJESTENINOM (NA NOVI NAČIN)

image
Privatni Album/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. siječanj 2025 12:24