BAŠ DOBRO JELO

Od pelata, maslina i tek nekoliko drugih sastojaka napravite bogati umak za tjesteninu, evo kako

 Marcomayer/Getty Images
Sve što će vam trebati je nekoliko sastojaka koje vjerojatno već imate u hladnjaku, kuhinjskom ormariću ili smočnici...

Trebat će vam:

400 g špageta ili druge tjestenine

3 žlice maslinovog ulja

3 češnja češnjaka (sitno nasjeckana)

4 fileta inćuna (sitno nasjeckana, opcionalno)

1 žličica sušenih chili pahuljica (po želji)

100 g crnih maslina (bez koštica, narezanih)

2 žlice kapara

400 g pelata (sjeckane rajčice iz konzerve)

1 žličica origana

sol i papar po ukusu

svježi peršin (za posipanje)

Priprema:

Skuhajte špagete al dente prema uputama na pakiranju. Sačuvajte 1 dcl vode od kuhanja. U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte češnjak, inćune i chili pahuljice te pržite 1-2 minute dok inćuni ne omekšaju. Umiješajte masline, kapare i pelate, začinite origanom, solju i paprom. Kuhajte na laganoj vatri 10-15 minuta dok se umak malo reducira. Dodajte ocijeđenu tjesteninu u umak i po potrebi dolijte malo sačuvane vode da se bolje sjedini. Poslužite toplo, posuto svježim peršinom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. ožujak 2025 08:22