
Ječam se, uz nešto dulju obradu, može spravljati poput rižota i, uz malo maslaca i ribanog suhog sira na kraju pripreme, neodoljivo podsjeća upravo na njega. A kako nam polako počinje sezona puževa: vinogradarski ili šumski, uzgojeni ili divlji, zašto ih ne ubaciti na jelovnik, pogotovo ako ste to oduvijek željeli ili ako, pak, imate potrebu oživjeti neku gastronomsku uspomenu.
ORZOTTO S PUŽEVIMA
Trebat će vam:
200 g ječma
2 glavice luka
2 mrkve
48 kuhanih očišćenih puževa
maslac
maslinovo ulje
2 dl bijelog suhog vina
muškatni oraščić
2 lista lovora
kosani peršin
sol, papar
1 žličica šećera
parmezan
Priprema:
Na maslinovom ulju propirjati sitno rezani luk i mrkvu sa žličicom šećera, a kad luk postane staklast dodati 1,5 l vode i namočeni ječam, vino, lovor, muškatni oraščić i sol. Desetak minuta prije kraja kuhanja dodati cijele ili rezane puževe i kuhati na laganoj vatri. Pred kraj u orzotto umiješati grumen maslaca, šaku ribanog parmezana, svježeg kosanog peršina i malo papra.
Komentari
0