Spora, a dobra hrana

Orzotto s puževima kremasta je kombinacija koja će vam se zasigurno svidjeti

 Matija Djanješić/Cropix
Pomalo je nalik rižotu, no možda čak i bolje... prosudite sami, jer kažu da se ni o okusima ne raspravlja

Ječam se, uz nešto dulju obradu, može spravljati poput rižota i, uz malo maslaca i ribanog suhog sira na kraju pripreme, neodoljivo podsjeća upravo na njega. A kako nam polako počinje sezona puževa: vinogradarski ili šumski, uzgojeni ili divlji, zašto ih ne ubaciti na jelovnik, pogotovo ako ste to oduvijek željeli ili ako, pak, imate potrebu oživjeti neku gastronomsku uspomenu.

ORZOTTO S PUŽEVIMA
Trebat će vam:
200 g ječma
2 glavice luka
2 mrkve
48 kuhanih očišćenih puževa
maslac
maslinovo ulje
2 dl bijelog suhog vina
muškatni oraščić
2 lista lovora
kosani peršin
sol, papar
1 žličica šećera
parmezan

Priprema:
Na maslinovom ulju propirjati sitno rezani luk i mrkvu sa žličicom šećera, a kad luk postane staklast dodati 1,5 l vode i namočeni ječam, vino, lovor, muškatni oraščić i sol. Desetak minuta prije kraja kuhanja dodati cijele ili rezane puževe i kuhati na laganoj vatri. Pred kraj u orzotto umiješati grumen maslaca, šaku ribanog parmezana, svježeg kosanog peršina i malo papra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Komentari (0)

Komentiraj

Ovaj članak još nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalima društva HANZA MEDIA d.o.o. dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu društva HANZA MEDIA d.o.o. te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima.
05. travanj 2025 08:18