Štefani pečenka ili štruca jedno je od tradicionalnih slovenskih jela, koje svoje podrijetlo vuče iz austrougarskog razdoblja, kada su utjecaji bečke kuhinje bili snažno prisutni u ovoj, nama susjednoj državii. Jelo je zapravo preuzeto iz bečke kuhinje, gdje je poznato pod nazivom Stephaniebraten ili Stefaniebraten. Ime je dobilo po belgijskoj princezi Štefaniji, supruzi prijestolonasljednika Rudolfa Habsburškog, koja je krajem 19. stoljeća bila dobro poznata ličnost.
Danas se ovo jelo, koje Slovenci tradicionalno pripremaju za Božić, često nalazi na stolovima diljem Europe i svijeta zbog čega smo vas odlučili podsjetiti na njegovu pripremu. Prema želji, možete ga obložiti u pancetu, slaninu ili hamburger, no neki ga motaju i u tijesto. Puniti ga, pak, osim kokošjim, možete i kuhanim prepeličjim jajima, a možete mu i prilagoditi oblik. Umjesto kao štrucu, može se pripremiti i kao mono porcija u obliku kuglice. Ideja je mnogo, pogotovo ako se poželite poigrati začinima. U svakom slučaju, ako vam nedostaje inspiracije za svečaniji obrok, eto prijedloga.
SAVJET VIŠE! Sami odaberite koje ćete meso odabrati za mesnu štrucu. Ako koristite junetinu ona će biti tamnija i intenzivnijeg okusa, uz svinjetinu sočnija, a uz piletinu laganija, ali blijeda.
ŠTEFANI ŠTRUCA (MESNA ŠTRUCA S KUHANIM JAJIMA)
Sastojci (za 4-6 osoba):
Za mesnu smjesu:
500 g mljevene junetine
300 g mljevene svinjetine
1 veći luk (sitno nasjeckan)
2 režnja češnjaka (protisnuta)
1 velika žlica senfa
2 kriške starog kruha ili 1 pecivo (natopljeno u mlijeku)
1 jaje
1 žličica mljevene crvene paprike
1/2 žličice mljevenog kima (po želji)
sol i papar po ukusu
1 žlica svježeg peršina (sitno nasjeckan)
4-5 kuhanih jaja
100 g pancete (narezane na tanke šnite, opcionalno)
malo maslaca ili ulja za premazivanje.
Priprema:
Luk i češnjak lagano prodinstajte na malo ulja dok ne omekšaju. Ohladite. U većoj zdjeli pomiješajte mljevenu junetinu, svinjetinu, dinstani luk i češnjak. Dodajte natopljen i ocijeđen kruh (ili pecivo), jaje, senf, crvenu papriku, kim, peršin, sol i papar. Smjesu dobro izmiješajte rukama dok ne postane homogena. Na radnoj površini položite komad papira za pečenje i na njega rasporedite mesnu smjesu u oblik pravokutnika. Po sredini mesnog pravokutnika posložite kuhana jaja u ravnoj liniji. Pažljivo preklopite mesnu smjesu preko jaja, oblikujući štrucu. Pomažite se papirom za pečenje kako biste štrucu čvrsto zatvorili. Ako koristite pancetu, omotajte štrucu tankim šnitama. Prebacite štrucu u namašćeni lim za pečenje. Premažite štrucu maslacem ili uljem kako bi bila lijepo zapečena. Pećnicu zagrijte na 180 °C. Pecite štrucu 45-60 minuta, povremeno je premazujući sokovima iz lima kako bi ostala sočna. Pred kraj pečenja, povećajte temperaturu na 200 °C da panceta (ili kora štruce) lijepo porumeni. Štefani štrucu ostavite da se malo ohladi prije rezanja kako bi zadržala oblik. Poslužite uz pire krumpir, pečeno povrće ili zelenu salatu. Inače, Štefani štrucu možete pripremiti unaprijed i samo je ispeći prije posluživanja, a odlično se slaže i s umacima po želji.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....