7 jela za 7 dana

Ovaj tjedan kuhamo ukusno varivo s kobasicom, kremasti rižoto i sočan svinjski kare

Kako bismo vam olakšali izbor jela za tjedni meni, donosimo vam dobre prijedloge za kuhana i pečena jela - neka brza, neka delikatna, ali sve u svemu - jako fina

Posljednjih dana prije početka Korizme odlučili smo se malo razmaziti, pa ćemo u tjedan ući pripremajući ukusan talijanski klasik - njoke s umakom od rajčice, koji rado pripremamo onih dana kad nam se ne jede meso (premda u njega ponekad rado dodamo guanciale ili špek). Za utorak planiramo mnogima obožavano jelo - teleću jetricu na naglo uz ozbiljnu količinu domaćeg češnjaka, a dan kasnije - ukusno varivo koje ćemo obogatiti kobasicom. Sredinom tjedna kuhat ćemo kremasti rižoto, ovog puta s kraljicama šume - gljivama, a za petak ćemo iskoristiti recept poznatog crikveničkog restorana kako bismo isprobali njihove riblje ćufte. Fašnički vikend pripremamo piletinu na malo drugačiji način, a za nedjelju svinjetinu koja, provjereno, uvijek ispadne sočna.

PONEDJELJAK
NJOKI S UMAKOM OD RAJČICE

image
Vaaseenaa/Getty Images

Tko kaže da se od ove dvije naoko jednostavne namirnice ne može napraviti jelo za prste polizati!? Ako ste od onih koji vole jednostavna jela ili ste, pak, nerijetko u nedoumici da li posegnuti za sendvičem ili ipak skuhati nešto brzo i pojesti toplo, a nemate ideju - ovaj će vas recept razveseliti. Riječ je o talijanskom klasiku kojeg svi vole, a po želji u njega možete dodati i druge namirnice - guanciale, špek, gljive, ribu iz konzerve, masline ili svježi sir...., već kako volite.

UTORAK
JETRICA NA NAGLO

image
Berislava Picek/Cropix

Kada vam se jede nešto brzo i slasno, jetrica na naglo uvijek su dobra ideja. Teleća jetrica i jetrica općenito, čini nam se, nepravedno su zapostavljene namirnice, a u roku od pola sata mogu postati ukusan, slastan ručak. Primjerice, za ovako pripremljena, na naglo, trebat će vam svega 10-ak minuta, a dok se prže, stignete pripremiti i prilog. Ovog puta naš odabir su ćimulice, ali jednako dobra opcija bit će i, recimo, palenta s maslacem i malo dobrog sira.

SRIJEDA
VARIVO S KOBASICOM

image
Al Gonzalez/Getty Images

Ne znamo za vas, ali mi baš volimo jela na žlicu, a ovo nam je jedan od favorita. Ako nije od graha, onda se na našem tjednom jelovniku obavezno pronađe neko drugo varivo. Ovog puta odlučili smo se za ono sa slanutkom, koje je ukusno, zasitno i - najbolje od svega - brzo gotovo, a domaća kobasica, prženi hamburger ili slanina, dat će ovom jelu posebno dobar okus.

ČETVRTAK
RIŽOTO S GLJIVAMA

image
Lisovskaya/Getty Images/istockphoto

Kada smo svojedobno za magazin Dobre hrane radili temu o uzgoju gljiva, razgovarali smo s Jasminom Mišićem, koji vodi obiteljski posao uzgoja gljiva. Podijelio je s nama nekoliko recepata, a ovaj kremasti rižoto jedan je od njih. Sam Mišić kaže da je tajna savršenog rižota u što manje sastojaka - tako će vam svaki put ispasti odlično. Evo kako ga pripremiti na njegov način.

PETAK
ĆUFTE OD SRDELA PO RECEPTU IZ KONOBE KAROCA

image
Marino Klement

Na Kvarneru, odnosno na području Crikvenice imaju svoj muzej ribarstva, cestu i poseban mjesec i tjedan gdje slave plavu ribu, a restorani imaju posebne menije tijekom manifestacija. Predanost cijele regije prema slavljenju srdele i plave ribe ne treba posebno čuditi jer Crikveničani su promijenili svjetsko ribarstvo zajedno s kolegama ribarima s Brača, Komiže, pa čak i talijanske Chioggie. Prigodno, donosimo vam recept crikveničke Konobe Karoca.

SUBOTA
SLATKA PILETINA S RIŽOM

image
Ravsky/Getty Images/istockphoto

Ponekad je dovoljna samo mala promjena ili dodatak u receptu da bismo dobili sasvim novo i okusima raskošnije jelo. A kako meso peradi voli slatko, u ovaj smo recept dodali malo meda. Vidjet ćete, samo je jedna mala žličica dovoljna da jelo koje ste pripremali toliko puta u životu, odjednom gledate drugim očima. I oprezno, možda je bolje da vam odmah kažemo kako će se lonac brzo isprazniti, pa razmislite o duploj porciji...

NEDJELJA
MARINIRANI SVINJSKI KARE

image
Ilia Nesolenyi/Getty Images

Uz ovaj recept, svinjski kare ostaje sočan i bogatog okusa. Idealan je za posebne prilike, ali i za ručak usred tjedna. Stoga, kada tražite jednostavan recept za svinjske kotlete koji će ostati sočni nakon pečenja, na pravom ste mjestu. Priprema ovog jela uopće nije komplicirana, trebat će vam tek nekoliko sastojaka za marinadu, a zatim, kada meso odstoji, dovoljno će biti zapeći ga na tavi tek nekoliko minuta i ručak je već gotov. Uz ovo jelo odlično će se složiti čitav niz priloga, od pire krumpira, preko riže, palente i prosa do heljde. I naravno, obavezna je i zdjela sezonske salate.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. veljača 2025 12:02