
Juha je tihi junak svakog nedjeljnog ručka, ona otvara vrata uživanju, priprema želudac za sve što slijedi i grije dušu u ovim zimskim, ali i u ljetnim danima. I dok o glavnom jelu uvijek možemo raspravljati - hoće li to biti pečenka, pohanci ili kakav umak s njokima - oko juhe nema dileme.
Ali, prava nedjeljna juha nije samo tekućina s malo povrća i komadom mesa. Ona je tradicija i svojevrsni ritual koji ne bi bio isti da nema naših omiljenih noklica i knedlica od kruha. Neki ih prave rahlima i prozračnima, drugi čvršćima, neki dodaju mast umjesto ulja, a neki tvrde da je ključ u strpljenju. I svi, naravno, misle da su u pravu.
Pa, ako ste i vi od onih koji su barem jednom zagledali u lonac i pitali se zašto su vam noklice ispale pretvrde ili su se raspale na mikroskopske mrvice - ne brinite, imamo recepte koji će spasiti svaki obiteljski ručak.
Česte su rasprave i raznorazne teorije o spravljanju gris-noklica. Jer, budimo iskreni, ako uložite veliki trud u pripremu fine domaće juhe, a pritom mislim na kvalitetno meso i povrće, konačan proizvod zasigurno je vrhunski. Odradite daljnju fazu, a to je zakuhavanje juhe u koju stavljate netom pripravljene gris-noklice i poslužite jelo na stol.
GRIS NOKLICE SLAVICE ŠAGOLJ
Trebat će vam:
1 jaje
2 žlice suncokretova ulja (ili jedna jušna žlica masti)
5-8 žlica grisa (smjesa ne smije biti tekuća, a ni jako gusta)
Priprema:
U zdjelicu ili duboki tanjur stavite jedno jaje i umutite ga vilicom. Zatim dodajte 2 žlice suncokretova ulja. Ako slučajno imate u svojoj kuhinji domaću svinjsku mast, još bolje. Jedna jušna žlica je dovoljna. Smjesa mora biti pjenasta. Kada to postignete, polako, malo-pomalo dodajte gris neprestano miješajući. E sad, teško je odrediti broj žlica jer to ovisi i o veličini jajeta, ali od 5 do 8 žlica sasvim je dovoljno. Ja moram priznati da sve radim odoka, što bi moja baka rekla, osjetiš pod vilicom kakva ti je smjesa. Ne smije biti tekuća, a ni jako gusta. Bitno je da kad miješate vilicom imate fino glatku, kompaktnu smjesu. Smjesa ne treba stajati, odmah malom žličicom, koju ste zamočili u juhu, vadite noklice i stavljajte ih u juhu.
Bitna je i ta faza jer vam se gris neće lijepiti po žlici. Svakako računajte da noklice nabubre tijekom kuhanja, pa pripazite na njihovu veličinu. Kuhajte ih oko 8 do 10 minuta u juhi. Ovo je najjednostavniji i najbrži recept, a noklice su mekane, nježne i što je najvažnije, tope se u ustima. Ovu tehniku možete primijeniti i ako noklice radite od bijelog brašna.
S obzirom na to koliko je Hrvatima važan kruh, gotovo da nema obroka tijekom kojeg se on ne pojavljuje tako da nije neuobičajeno da nam koja narezana kriška ostane viška u košarici. Ako se skupi više takvih usamljenih komada, a primijetite da nitko baš ne poseže za njima, udahnite im novi život tako što ćete ih pretvoriti u odličan dodatak za juhu.
KNEDLE OD KRUHA
Trebat će vam:
300 g starog kruha
230 ml toplog mlijeka
1 žlica maslaca
1 luk
30 g slanine
2 jaja
svježi peršin
sol i papar
ulje
Priprema:
Kruh narežite na kockice i stavite ga u veliku zdjelu, prelijte toplim mlijekom i pustite da odmara 30 minuta. Maslac zagrijte na tavi, dodajte žlicu ulja pa na tome pirjajte sitno sjeckani luk. Kada je gotov, maknite ga i na istoj tavi pirjajte sitno sjeckanu slaninu, 3-5 minuta. Pustite da se luk i slanina ohlade, dodajte ih kruhu i mlijeku pa dodajte i jaja. Začinite soli i paprom, dodajte i sitno sjeckani svježi peršin. Mokrim rukama zamijesite sastojke i oblikujte kuglice. Ako je smjesa previše vlažna, dodati možete i malo krušnih mrvica. Tako oblikovane kuglice stavite sa strane da odmore dok ne napravite juhu ili umak. Zagrijte u velikoj posudi vodu koju ste posolili. Prije nego što zavrije, u nju pažljivo spustite nekoliko kuglica od kruha. Pripazite da ne zavrije do kraja kako se kuglice ne bi raspale. Kuhajte oko 15 minuta, a zatim kuglice prebacite u juhu.
Ajngemahtec uglavnom kuhamo i poslužujemo u zimskim, hladnijim mjesecima i obavezno ga poslužujemo s noklicama, i to onima od brašna, malo tvrđima. Ovaj recept jedan nam je od najdražih kada se odlučimo pripremiti našu omiljenu juhu.
ŽLIČNJACI ZA AJNGEMAHTEC
Trebat će vam:
50 g pilećih jetrica
1 jaje
žličice soli
2 žlice nasjeckanog peršina
60 g oštrog brašna
Priprema:
Za žličnjake sitno narežite jetrica i odvojite ih od žila. Jaje istucite zajedno sa soli, dodajte jetrica i peršin pa sve dobro izmiješajte. Postupno dodajte brašno i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Ostavite malo da odstoji. U široj posudi zakipite vodu, žlicom odvajajte tijesto u obliku žličnjaka i kuhajte desetak minuta. Ocijedite i stavite u ajngemahtec. Prije posluživanja ajngemahtecu dodajte svježe nasjeckani peršin.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....