NAJSLAĐI RECEPT

Ove slatkiše sigurno ste obožavali kad ste bili djeca, a sada ih možete napraviti kod kuće

Bilo da se radi o klasičnim čokoladicama, karamelama, lizalicama ili gumenim bombonima, postoji mnogo opcija koje možete pripremiti s kvalitetnim sastojcima i ne osjećati grižnju savjesti kada ih slistite istu večer

Rijetko kada upoznamo neku osobu koja ne voli slatko, bilo da se radi o čokoladici iz obližnjeg dućana, bombonima koji nas dočekaju kod bake ili pak kolačima - slatkome je teško reći ne. Za mnoge je to puno više od užitka, osobito ako si dijete. Da se razumijemo, ako voliš slatko, uživat ćeš u njemu baš kao i šestogodišnjak koji je nakon tantruma napokon dobio sladoled za desert. Ipak, danas se možda radije odlučujemo odšetati do obližnje slastičarne i uzeti jedan pošten kolač umjesto gumenih bombona na lokalnom kiosku. Kako god bilo, slatkiši su činili dobar dio našeg odrastanja. Baš zato smo odlučili ovaj put omiljene slatkiše napraviti kod kuće. Bilo da se radi o klasičnim čokoladicama, lizalicama, karamel ili gumenim bombonima, postoji mnogo opcija koje možete pripremiti s kvalitetnim sastojcima i ne osjećati grižnju savjesti kada ih slistite istu večer.

JAFFA PO RECEPTU LEA JUREŠIĆA

Bivši natjecatelj i veliki favorit Masterchefa Hrvatska, Leo Jurešić, rado izrađuje klasike na kojima smo odrasli, ali nam ih nisu pravile mame, bake, tete ili susjede, već su nam ih kupovale.

"S obzirom na to da sam dijabetičar, mogu reći da u djetinjstvu nisam imao prilike baš puno jesti slatkiše. No, kad sam imao priliku, tada sam znao jesti poznate kokos kuglice. Međutim, ni jaffa mi nije nepoznata. Želio sam napraviti nešto jednostavno i onda sam u trgovini vidio ove kekse i odlučio ih sam napraviti", kazao je ranije za Dobru hranu, Leo, i podijelio s nama ovaj fini recept.

RECEPT POTRAŽITE OVDJE

image
Leo Jurešić

KARAMEL BOMBONI

Trebat će vam:
200 g šećera
100 ml laganog kukuruznog sirupa
150 ml vode
100 ml vrhnja za šlag
50 g maslaca
1 čajna žličica ekstrakta vanilije
prstohvat soli
po želji dodajte cimet ili malo mljevenog badema

Priprema:
Mali lim za pečenje ili pleh obložite papirom za pečenje i lagano ga namažite maslacem. Pomiješajte šećer, kukuruzni sirup i vodu: U velikom, dubokom loncu na srednje jakoj vatri pomiješajte šećer, kukuruzni sirup i vodu. Miješajte dok se šećer potpuno ne otopi.

Kada smjesa zavrije, prestanite miješati i pustite da lagano krčka na srednje jakoj vatri. Kuhajte dok ne postigne temperaturu od 145°C (blizu čvrste faze karamele) na termometru za šećer. Povremeno provjeravajte temperaturu. Kada dostignete željenu temperaturu, maknite lonac s vatre i pažljivo umiješajte zagrijano vrhnje za šlag, maslac, ekstrakt vanilije i sol. Smjesa će jako mjehuriti, pa budite oprezni. Smjesu karamele odmah ulijte u pripremljeni pleh. Ako želite, dodajte malo cimeta ili mljevenih badema za dodatni okus. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u hladnjak nekoliko sati da se potpuno stvrdne. Kada se karamel stvrdne, izvadite ga iz kalupa i narežite na male bombone. Svaki bombon zamotajte u voštani papir ili plastičnu foliju kako biste očuvali svježinu.

image
Izhairguns/Getty Images

GUMENI BOMBONI

Trebat će vam:
250 g voćnog soka (naranča za narančastu boju, limun za žutu, jagoda za crvenu i drugi po želji)
100 g šećera
20 g želatine u prahu
50 ml vode
1 čajna žličica limunovog soka (po želji)
prstohvat soli
jestiva boja

Priprema:
Pripremite silikonske kalupe za bombone ili plitku posudu obloženu papirom za pečenje. U maloj posudi pomiješajte 50 ml vode i želatinu u prahu. Ostavite da odstoji 5 minuta. U srednjem loncu zagrijte voćni sok i šećer na srednje jakoj vatri. Miješajte dok se šećer ne otopi. Dodajte limunov sok i prstohvat soli. Kad smjesa zavrije, smanjite vatru. Kada sok zavrije, maknite s vatre i dodajte hidriranu želatinu. Dobro miješajte dok se želatina potpuno ne otopi i smjesa postane glatka. Podijelite smjesu u nekoliko zdjelica pa dodajte jestivu boju.

Ulijte smjesu u pripremljene kalupe ili posude, ali pazite da ne prelijevate preko ruba. Ostavite bombone na sobnoj temperaturi da se stvrdnu, a zatim ih stavite u hladnjak na najmanje 2-3 sata. Kada su gumeni bomboni čvrsti, izvadite ih iz kalupa. U plitku zdjelu stavite šećer i uvaljajte svaki bombon u šećer kako biste ih ušećerili. Spremite bombone u hermetički zatvorenu posudu kako bi ostale svježe.

image
Dimijana/Getty Images/istockphoto

ČOKOLADNI SLATKIŠ ‘ZA POD ZUB‘

Ovi slasni zalogaji imitacija su jednog od dražih kupovnih slatkiša kolumnistice i novinarke Dobre hrane. U njih je dodala rižin pops, cornflakes, bademe i lješnjake i dala slobodu da vi u svoje stavite kikiriki, pistacije ili indijske oraščiće, granolu, perece, kokice, ma sve što vam padne na pamet. Sve upakirajte u čokoladu i dobili ste hit hrskavu grickalicu koje će se tražiti komad više, i to među mlađima, ali i među starijima.

RECEPT POTRAŽITE OVDJE

image
Lidija Lončarić

ŠEĆERNE LIZALICE S MEDOM

Trebat će vam:
100 g šećera
100 g meda
50 ml vode
nekoliko kapi prirodnog ekstrakta (npr. limun, naranča, vanilija ili jagoda)
prehrambene boje (po želji, možete koristiti i prirodne boje)
kalupi za lizalice
štapići za lizalice

Priprema:
Ako imate kalupe za lizalice, lagano ih premažite tankim slojem ulja kako se smjesa ne bi zalijepila. Ako nemate kalupe, položite štapiće na papir za pečenje i ostavite ih sa strane.

U manji lonac stavite šećer, med i vodu. Miješajte na srednje jakoj vatri dok se šećer potpuno ne otopi. Kada se šećer otopi, prestanite miješati i pustite da smjesa kuha dok ne dosegne temperaturu od oko 145-150°C (idealno je koristiti kuhinjski termometar). Ako nemate termometar, smjesa je gotova kad postane zlatno-žuta i kad, kad kapnete kap smjese u hladnu vodu, formira tvrdi bombon.

Maknite lonac s vatre, dodajte nekoliko kapi željenog ekstrakta okusa i par kapi prehrambene boje (ako koristite). Brzo, ali pažljivo promiješajte smjesu da se boja i okus ravnomjerno rasporede. Smjesu brzo ulijte u pripremljene kalupe ili na pergament papir oko štapića, stvarajući male krugove. Radite brzo jer se smjesa brzo stvrdnjava.

Ostavite lizalice da se potpuno ohlade i stvrdnu (oko 20-30 minuta). Kada se lizalice stvrdnu, pažljivo ih izvadite iz kalupa ili odlijepite s papira za pečenje. Zamotajte svaku lizalicu u prozirni celofan ili ih spremite u hermetički zatvorenu posudu. Čuvajte ih na hladnom i suhom mjestu.

image
Redbarnstudio/Getty Images/istockphoto

Dobar savjet!

Za prirodne boje možete koristiti sok od cikle za crvenu, kurkumu za žutu i sok od špinata za zelenu boju. Isprobajte različite prirodne ekstrakte kako bi lizalice bile zanimljivije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. studeni 2024 08:03