ŽELJA JEDNE ŽENE

Ovo je najkremastiji brownie, imamo recept, ali i zanimljivu priču o njegovom nastanku

Prvi poznati recept za ovu slasticu tiskan je 1899. u Machias Cookbook, a do 1907. ovaj je desert postao široko poznat

Postoji nekoliko priča o nastanku čokoladnih browniesa. Prema jednoj od njih, 1893. godine Bertha Palmer, imućna i utjecajna gospođa, poželjela je da se za dame koje su prisustvovale Svjetskoj kolumbijskoj izložbi u Chicagu pripremi nešto posebno. Zamolila je kuhara hotela Palmer House, koji je bio u vlasništvu njezina supruga, da osmisli slasticu sličnu kolaču, ali manje veličine. Tako su nastali Palmer House browniesi.

Međutim, izraz brownie pojavio se tek nekoliko godina kasnije, 1896., u kuharici Boston Cooking School Book, koju je napisala Fannie Farmer. Prvi poznati recept za čokoladne browniese tiskan je 1899. u Machias Cookbook, a do 1907. ovaj je desert postao široko poznat i omiljen među ljudima svih generacija. Prema drugoj teoriji, browniesi su nastali u gradu Bangor u saveznoj državi Maine.

S godinama su se pojavile mnoge varijante i inačice browniesa. Uživaju se s maslacem od kikirikija, marshmallowima i raznim dodacima, no jedna od najpopularnijih verzija svakako je cream cheese brownie. Kada se sir spoji s bogatim, čokoladnim browniesima, nastaje prava eksplozija okusa, barem tako kažu oni najveći fanovi.

image
Wirestock/Getty Images/istockphoto

Iako točno podrijetlo ove slastice nije poznato, 9. veljače obilježava se Nacionalni dan cream cheese browniesa - dan posvećen ovom omiljenom desertu koji osvaja milijune sladokusaca diljem svijeta.

image
Irina Taskova/Getty Images/istockphoto

BROWNIES S KREM SIROM
Sastojci za 6 osoba

Za čokoladnu smjesu:
125 g maslaca
125 g tamne čokolade (60% kakaa i više)
100 g šećera
70 g brašna (mješavina oštrog i glatkog)
2 jaja
prstohvat soli

Za smjesu od sira:
250 g krem sira
50 g šećera
1 paketić vanilije bourbon
1 jaje

Priprema:
Na pari rastopite čokoladu i maslac. Maknite s vatre i umiješajte šećer dok se ne sjedini. Miješajući dodajte jedno po jedno jaje. Na kraju dodajte brašno i sol pa nastavite miješati dok smjesa ne postane glatka i sjajna – kada se počne odvajati od posude, spremna je. Mikserom izradite krem sir dok ne postane svilenkast. Dodajte šećer, vaniliju i jaje pa sve zajedno miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Kalup obložite papirom za pečenje. Ulijte većinu čokoladne smjese, a zatim žlicom ravnomjerno rasporedite kremu od sira. Ostatak čokoladne smjese prošarajte po vrhu kako biste dobili efekt crno-bijelog uzorka. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 160 °C oko 30 minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. veljača 2025 09:24