TO NIJE SVE!

Porchetta, špek-fileki, udić... Ovo je 5 recepata kojima ste se u studenom rado vraćali

Na jednom mjestu popisali smo hitove proteklog mjeseca - od jela i recepata, preko restorana i noviteta s tržnica i scene...

Protekilih mjesec dana u našoj je maloj redakciji bilo baš intenzivno. Obilazili smo mnoge restorane koji su imali zanimljiva gostovanja, tražili smo najbolje preporuke na sceni, popratili mnoga otvorenja i pokoje zatvaranje, otkrili vam recepte poznatih chefova, ali zavirili i u neke stare kuharice... Išli smo s jednog kraja zemlje na drugi, nerijetko dan za danom, pisali noćima... a sve kako bismo vam pripremili najbolje štivo uz jutarnju kavicu te zimski broj magazina Dobra hrana, koji se polako privodi kraju (no o tome u nekom drugom tekstu, vrlo skoro).

U nastavku smo vam izdvojili recepte, mjesta i priče koje su vas najviše zanimale, a sve kako biste si ih negdje zabilježili i sačuvali za dane kad možete doista uživati u hrani i otkrivanju nekih novih okusa, mjesta i dobrih priča.

OMILJENI RECEPTI

PORCHETTA

Jedno od najslasnijih pečenja koja možete napraviti kod kuće svakako je porchetta. Iako originalno potječe iz Italije, ovaj sočan punjeni pa zarolani komad svinjske potrbušine s godinama je postao jedan od favorita na različitim street food festivalima i kod nas, a uz pravilne upute i savjete, napraviti je možete i kod kuće. Srećom, mi u svom timu imamo majstore iz Gastronomada pa su nam tako svojevremeno otkrili vrlo detaljan recept s kojim nema greške i koji danas dijelimo s vama.

image

Porchetta po receptu Gastronomada

Berislava Picek/Cropix

RECEPT POTRAŽITE OVDJE

ŠPEK-FILEKI

Svi koji koji nabavljaju namirnice na zagrebačkoj tržnici Utrine dobro znaju za Mesnice Tomek. Mesar Tomo Hačić, poznatiji kao Tomek, svakodnevno marljivo slaže sušeno i svježe meso, dok se vjerni kupci izmjenjuju od jutra, nastojeći ugrabiti sastojke za ručak. I sami smo tome svjedočili kad smo posjetili Hačića, želeći saznati više o njegovoj novoj poslovnoj inicijativi. Naime, simpatični mesar nedavno je proširio poslovanje otvaranjem zalogajnice na tržnici, pa stanovnici Novog Zagreba sada svakodnevno mogu uživati u domaćim obrocima pripremljenim od visokokvalitetnih namirnica i mesa iz Tomekove mesnice, samo nekoliko koraka dalje. Recept za tomekove špek-fileke podijelio nam je njegov kuhar Stefan Nikodinoski.

image

Špek fileki

Berislava Picek/Cropix

RECEPT POTRAŽITE OVDJE

LOPARKA

Premda smo ovaj recept, odnosno način pripreme i njegove posebnosti objavili u sklopu najave tradicionalne manifestacije zelinskog kraja, izazvao je ogromnu pažnju među našim čitateljima. Stoga vam u nastavku ostavljamo poveznicu na više detalja o ovom tradicionalnom desertu.

image

Loparka Loparka

TZ Sveti Ivan Zelina

VIŠE DOZNAJTE OVDJE

UDIĆ ZES PALENTUN

Nakon što smo vam otkrili recept za slasnu zimnicu Nevenke Zlatkov, a potom i za pedoče u kombinaciji u kojoj ih nikad nismo kušali po receptu njezina supruga, red je došao na jedan klasik otočke ili, još bolje rečeno - creske kuhinje. Svestrani Igor Zlatkov pripremio nam je udić zes palentun, koji se na Cresu priprema od davnina sa sušenim ovčjim butom. Ovo je njegova i, moramo vam reći, izvrsna interpretacija tog jela.

image

Udić zes palentun

Vedran Peteh/Cropix

RECEPT POTRAŽITE OVDJE

ŠNICELI S PIRE KRUMPIROM

Klasičan domaći ručak za koji vjerojatno svaka kuća ima svoj recept, ali je uvijek dobro provjeriti i kako ga rade drugi svakako su šniceli u toću s pire krumpirom. Recept smo svojevremeno dobili u jednoj konobi na Korčuli, gdje smo u ovom jelu i uživali i, moramo priznati, otad ga radimo samo prema njihovim uputama.

Šnicele obavezno poslužujemo uz dobar pire krumpir, a na poveznici u nastavku otkrivamo vam i tajnu pripreme najboljeg. Fino, kremasto, utješno, za prste polizati, najbolji je opis ovog jednostavnog, a tako domaćeg ručka.

image

Šniceli u saftu

Tom Dubravec/Cropix

RECEPT POTRAŽITE OVDJE

DOBRA MJESTA

1. KVARTOVSKA PIZZA: Smještena u neposrednoj blizini zagrebačkog Avenue Malla, ova pizzerija je dokaz da i kvartovske pizzerije mogu ponuditi vrhunsku kvalitetu. Naša recenzija o ovom mjestu zaintrigirala vas je, pa je, kao dobru preporuku drugima ili podsjetnik sebi, možete pronaći ovdje.

2. RESTORANI ZA DVOJE: Valentinovo nije jedini povod da na večeru izađemo u paru, no gdje se uputiti? Naš vodič sjajno se čitao, a ovo su restorani u Zagrebu gdje možete otići na takvu večeru bez da potrošite previše novca. Pritom, bit će vam ugodno i ukusno. Ovo su ta mjesta.

3. NOVO NA SCENI: U Rijeci je otvoren novi bistro, nudi dnevna jela od 8 do 10 eura, a iza svega stoji poznato ime, koje su mnogi bolje upoznali u jednom televizijskom gastro natjecanju. Više o Il Mondu, koji se nalazi na adresi Pod Kaštelom 6, čitajte na ovoj poveznici.

4. ZAGREBAČKI GABLEC: Često se poželimo prave domaće kuhinje, no uspkos propagandi s društvenih mreža, takvih je mjesta čak i u Zagrebu malo. Ipak, pronašli smo zicer koji nas još ni jednom nije razočarao. Oni jedini u širem centru služe ukusne i ozbiljne porcije klasika zagrebačke kuhinje!

5. GASTRO VODIČ: Ako ste se planirali na istok zemlje i pitate se gdje jesti u Osijeku - imamo sjajan vodič? Chef Goran Kočiš poveo nas je na omiljena mjesta u gradu koja nisu skupa, ali nude kvalitetnu hranu! Više o njima i ponudi jela koja nude doznajte ovdje.

image

Obitelj Zlatkov

Vedran Peteh/Cropix

HIT MEĐU REPORTAŽAMA

Premda obožavate naše reportaže, apsolutni favorit proteklog mjeseca bila je ona koju smo vam pripremili za jesenski broj magazina Dobra hrana pod naslov: Selo usred Tramuntane svi su napustili još početkom stoljeća, a kad više nije bilo nikoga, doselila se obitelj Zlatkov

Priča je to koja nas je sve nadahnula, a posebno joj se posvetila naša kolegica Maja Šokčević Lovrić, koja se s terena vratila puna dojmova o životu u skladu s prirodom, zahvalnosti i iskrenoj sreći. O nečemu što što smo kroz život (iz raznih razloga) svi u manjoj ili većoj mjeri izgubili... A da vam ni ne pričamo koliko je govorila o njihovoj hrani i genijalnim fotografijama našeg fotografa Vedrana Peteha - sve vam je na poveznici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. prosinac 2024 17:13