
Na cijelom svijetu Irci će danas, 17. ožujka, proslaviti Dan svetog Patrika i to uz ukusne recepte, bez kojih je proslava ovog dana u Irskoj, ali i na svim lokacijama gdje žive, jednostavno nezamisliva. Naime, premda mnogi misle kako se na ovaj dan isključivo konzumira irski viski (ili Irish cream) te pivo uz zvukove njihove tradicionalne glazbe, pravi duh proslave osjetit ćete tek kada počnete uživati u obilnom tradicionalnom obroku u čast svetog Patrika, sveca zaštitnika Irske.
Izdvojili smo najbolje irske recepte - i one koji su im vrlo blizu. No, premda je pivski gulaš apsolutni klasik, nećemo stati na njemu. Tu je i slasna pastirska pita, jelo koje - vjerujte nam na riječ - ne možeš prestati jesti, ali i sočni kolač koji nitko ne odbija. Bez obzira na to što odaberete pripremiti, jedno je sigurno - obrok će biti bogat i utješan, jer je irska kuhinja savršena za prohladne proljetne dane.
GOVEĐI GULAŠ SA STOUT PIVOM
Kada se spoje sočni komadi govedine, aromatični začini i tamno stout pivo, nastaje jelo koje grije dušu i osvaja nepca. Goveđi gulaš sa stout pivom pravo je utjelovljenje bogatog, dubokog okusa koji se razvija dugim, polaganim kuhanjem. Pivo ovom gulašu ne samo da dodaje blag, karameliziran okus s notama kave i čokolade, već i omekšava meso, čineći ga nevjerojatno sočnim. Ovo je savršen obrok za hladnije dane kada tražite nešto zasitno i utješno - poslužite ga uz pire krumpir, svježi kruh ili palentu i uživajte u svakom zalogaju!
Poznata domaća blogerica skuhala nam je jelo na žlicu prema receptu Stephena Breslina, koje ćemo rado rekreirati na ovaj poseban dan.
PASTIRSKA PITA
Pastirska pita (Shepherd’s Pie) omiljeno je jelo u Irskoj, savršeno za hladne dane i obiteljska okupljanja. Ova slojevita pita od mljevene janjetine, aromatičnog povrća i kremastog pire krumpira prava je utješna hrana koja spaja bogate okuse i jednostavne sastojke. Tradicionalno se u Irskoj priprema s janjetinom, a bez obzira na varijacije, pastirska pita klasik je koji grije dušu i oduševljava svakim zalogajem.
Za nadjev:
2 žlice maslinovog ulja
1 srednji luk, sitno nasjeckan
2 mrkve, nasjeckane na kockice
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
500 g mljevene janjetine
1 žlica koncentrata rajčice
1 žlica Worcestershire umaka
200 ml mesnog temeljca (ili piva za dublji okus)
100 g graška (svježeg ili smrznutog)
1 žličica suhog timijana
sol i papar po ukusu
Za pire krumpir:
800 g krumpira, oguljenog i narezanog na kocke
50 g maslaca
100 ml mlijeka
sol i papar po ukusu
Priprema:
U tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i mrkvu te pržite dok ne omekšaju, oko 5 minuta. Umiješajte češnjak i pirjajte još minutu. Dodajte mljevenu janjetinu i pržite dok ne posmeđi, razbijajući grudice kuhačom. Umiješajte koncentrat rajčice, Worcestershire umak, timijan, sol i papar. Ulijte temeljac i kuhajte na laganoj vatri 15-20 minuta dok se tekućina ne reducira. Pred kraj dodajte grašak i promiješajte. Krumpire skuhajte u posoljenoj vodi dok ne omekšaju, ocijedite ih i izgnječite. Dodajte maslac i mlijeko te miješajte dok ne dobijete kremasti pire. Po potrebi dosolite i popaprite. Pećnicu zagrijte na 200 °C. Nadjev od janjetine ravnomjerno rasporedite u vatrostalnu posudu. Preko njega rasporedite pire krumpir i vilicom napravite lagane utore za hrskavu koricu. Pitu pecite 20-25 minuta, dok površina ne poprimi zlatno-smeđu boju. Izvadite iz pećnice i ostavite da odstoji nekoliko minuta prije posluživanja.
KUGLOF OD CHOCOLATE STOUTA
Ako tražite desert koji će impresionirati svojim bogatim okusom i sočnom teksturom, kuglof od chocolate stouta savršen je izbor! Tamno pivo ovom kolaču daje duboku aromu čokolade i karamele, dok kiselo vrhnje osigurava mekanu i prozračnu unutrašnjost. Ovaj kuglof je idealan za posebne prilike, ali i kao slatki užitak uz šalicu kave ili čaja.
Trebat će vam:
2 šalice brašna
1 šalica kakaa
2 šalice smeđeg šećera
¼ šalice kristal šećera
½ žličice soli
3 velika jaja
14 žličica otopljenog maslaca
¾ šalice kiselog vrhnja
350 ml chocolate stouta (ili običnog stouta)
2 žličice ekstrakta vanilije
1 ¾ žličice sode bikarbone
¼ žličice praška za pecivo
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 180 °C i postavite rešetku u sredinu. Kalup za kuglof premažite maslacem i lagano pospite kakaom kako biste spriječili lijepljenje. U velikoj zdjeli pjenasto umutite jaja sa smeđim i kristal šećerom te solju. Dodajte otopljeni maslac, kiselo vrhnje, vaniliju i pivo pa sve zajedno dobro izmiksajte dok ne dobijete glatku smjesu. U zasebnoj zdjeli pomiješajte brašno, kakao, sodu bikarbonu i prašak za pecivo. Postupno dodajte ovu smjesu u mokre sastojke, miješajući lagano dok se sve ne sjedini u homogeno tijesto. Tijesto izlijte u pripremljeni kalup i stavite peći u zagrijanu pećnicu. Kuglof pecite 45-50 minuta, dok ne postane čvrst na dodir. Provjerite je li pečen tako da u sredinu zabodete čačkalicu - ako izađe suha s nekoliko vlažnih mrvica, kolač je gotov. Pečeni kuglof izvadite iz pećnice i ostavite da se potpuno ohladi prije nego što ga izvadite iz kalupa. Kad se ohladi, nježno prođite nožem uz rub kalupa i preokrenite kuglof na tanjur. Poslužite ga samostalno ili uz kuglicu sladoleda od vanilije, čokoladni preljev ili posipajte šećerom u prahu. Uživajte u ovom bogatom, čokoladnom kuglofu uz gutljaj stout piva ili omiljene kave!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....