Danas kuhamo!

Rižoto od vongola lako je, brzo i slasno jelo

 Berislava Picek/Cropix
Ubraja se ovaj klasik u jela koja su svojevrsni simbol "cucine povere", a za nas ga je pripremio Đelo Hadžiselimović

Nije nikakva tajna - dapače, opće je to poznato - da Đelo Hadžiselimović znade dobro odabrati. Pokazao je to više puta i u kuhinji Dobre hrane, odabravši i pripremivši jela od kojih su nam, na sami spomen, narasle zazubice. Ovo je jedan od njih.

RIŽOTO OD VONGOLA
Trebat će vam:
500 g vongola
1 luk srebrenac
1 šalica riže (arborio, carnaroli ili vialone nano)
30 ml ekstra djevičanskog maslinova ulja
100 ml bijelog vina (najbolje malvazija)
sol i papar
prstohvat peperončina

Priprema:
U veću posudu ulijte vodu, dobro zasolite te stavite vongole 10 minuta kako bi se očistile od pijeska. One školjke koje su isplivale ili su oštećene bacite. Izvadite ih iz vode, dobro properite i stavite sa strane. Luk očistite i narežite na male kocke te stavite pirjati na maslinovo ulje. Kada luk omekša, dodajte rižu te je kratko propržite i podlijte vinom. Nakon što vino ishlapi, podlijevajte mlakom vodom, malo-pomalo uz miješanje. Na pola kuhanja stavite školjke (ovisno o vrsti riže, ona se kuha od 15 do 20 minuta) te kuhajte dok riža ne bude gotova (pazite da se ne raskuha). Provjerite okuse i prema potrebi začinite. Dodajte peperončino. Ovisno o preferencijama, na kraju kuhanja možete dodati malo ulja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. veljača 2025 08:22