
Premanturska rakovica pravi je gastronomski biser Jadrana, cijenjena zbog svog nježnog, slatkastog mesa i bogate nutritivne vrijednosti. Najbolje primjerke možete pronaći do kraja travnja, kada završava sezona njihova lova, a idealno je potražiti ih rano u ribarnici kako biste osigurali najveće i najsočnije rakovice. Iako je potrebno malo strpljenja za njihovo čišćenje, trud se itekako isplati jer meso ove morske delicije zahtijeva tek nekoliko jednostavnih sastojaka kako bi njegov prirodni okus došao do izražaja. Maslinovo ulje, malo češnjaka, peršina i tek prstohvat začina dovoljni su da stvorite laganu, osvježavajuću salatu savršenu za svečani stol ili opušteno uživanje u okusima mora.
SALATA OD PREMANTURSKE RAKOVICE
Trebat će vam:
4 rakovice
5 režnjeva češnjaka
peršin
sol
1 dl maslinova ulja
žličica vinskog octa
žličica bijelog papra
Za posluživanje:
zelena salata
limun
masline
Priprema:
Rakovice operite i stavite kuhati u vrelu vodu tako da im najprije uronite hrbat. Kuhajte ih oko 30 minuta. Ohlađenima lagano odvojite od tijela kliješta i noge, rastucite ih batom i iz njih izvadite meso. Ljušturu dobro operite s vanjske i unutarnje strane, pazeći da ih ne oštetite. Meso stavite u zdjelu, veće komade narežite pa začinite sitno nasjeckanim češnjakom i peršinom. Dodajte sol, ulje i ocat te dobro popaprite. lagano izmiješajte, pokrijte i stavite u hladnjak. U pripremljene ljušture najprije stavite list zelene salate, a po njemu rashlađenu salatu. Rakovice posložite na pladanj i ukrasite rezanima zelene salate, kriškama limuna i maslinama.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....