Uz sve zdrave odluke koje donosimo krajem prosinca i početkom siječnja, na vrhu liste uvijek je ona koja se odnosi na zdraviju i pametniju prehranu. Pa, ako obožavate dobar čokoladni puding, ali ste ga sada počeli izbjegavati, ovaj recept je za vas.
Ova kaša svidjet će se svim ljubiteljima tamne čokolade i općenito ozbiljnijih, jačih i ne previše slatkih deserata, zadovoljit će dnevnu potrebu za slatkim, a napraviti je možete i unaprijed pa držati u hladnjaku do nekoliko dana. U pitanju je, zapravo, kaša koja je daleko od klasične zobene, koju možda inače izbjegavate i, upravo zahvaljujući kvalitetnoj čokoladi i soli, donosi nekoliko razina okusa.
Također, umjesto javorova sirupa, u kombinaciju možete ubaciti i jednu sjeckanu datulju, med ili drugo sladilo, a uvijek dobra ideja bit će i drugi dodaci, poput žličice maslaca od badema, žlice amaretta ili finog likera od višnje, pa i šaka omiljenih orašastih plodova. Alkohol, naravno, izbjegavajte, ako kašu nosite na posao. Ili nemojte?
OZBILJNA ČOKOLADNA KAŠA
Trebat će vam:
5-6 žlica usitnjenih zobenih pahuljica
1 žlica javorova sirupa (može i med ili drugo sladilo)
2 kockice tamne čokolade
sol ili cvijet soli
oko 300 ml mlijeka (biljnog ili kravljeg)
dodatno: cvijet soli, nekoliko žličica skuhane kave i još tamne čokolade
Priprema:
U blender ubacite zobene pahuljice i usitnite ih. U lončiću zagrijte mlijeko, dodajte usitnjene zobene pahuljice, zasladite javorovim sirupom i ubacite dvije kockice tamne čokolade. Dodajte prstohvat soli. Kuhajte dok se čokolada ne otopi, a zobene pahuljice popiju tekućinu i dobijete kremastu teksturu. Po želji dodajte i malo kave. Podijelite u šalice, pospite s još malo cvijeta soli i kockicama tamne čokolade. Poslužite toplo ili ohlađeno.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....