Sarmice od kelja

Težina pripreme: lagano

Vrijeme pripreme: 65 min

Broj osoba: 4

Sastojci

  • 1 glavica kelja
  • 50 dag mljevenog mesa
  • 1 luk
  • 3 deblje šnite starog kruha
  • 3 dl mlijeka
  • 15 dag sira trapista
  • 1 jaje
  • 2 mrkve
  • 10 dag pancete
  • 1 češanj češnjaka
  • malo dijonskog senfa
  • Za bešamel:
  • 10 dag maslaca
  • 2 kisela vrhnja
  • 6 dl mlijeka
  • malo muškatnog oraščića
  • sol
  • papar

Priprema

1. korak

Kelj razdvojite u listove te ih blanširajte u kipućoj vodi desetak minuta. Kad su listovi

gotovi, ocijedite ih i ohladite. Manje listove sitno narežite kako biste ih kasnije dodali

u smjesu za punjenje.

2. korak

Sitno sjeckani luk propirjajte na malo maslinova ulja te dodajte sitno rezanu pancetu. U većoj posudi pomiješajte mljeveno meso, jaje, kockice kruha namočene u malo gazirane vode i dobro ocijeđene, propirjani luk i pancetu, sitne ostatke kelja, mrkvicu i senf. Smjesu dobro izmiješajte rukama.

3. korak

Listovima kelja odstranite tvrdi dio stabljike, na list stavite dio mesa te rukama zamotajte sarmice. Složene sarmice slažite u vatrostalnu posudu (prethodno namazanu maslacem). Složene sarmice prelijte bešamelom.

4. korak

Za bešamel umak zagrijte maslac, njemu dodajte brašno brzo miješajući te nakon minutu-dvije ulijte mlijeko. Mlijeku dodajte vrhnje, sol, papar i muškatni oraščić.

5. korak

Sarmice u bešamelu pecite 45 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva. Na pola pečenja posipajte sarmice naribanim sirom i pecite do kraja dok sir ne dobije zlatnosmeđu boju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. studeni 2024 17:50