
Caponata je jedno od onih jela koje najbolje opisuje duh Sicilije - bogata povrćem, nježno slatka, s dozom kiselosti i puno karaktera. U ovoj verziji, tradicionalni recept obogaćen je puževima koji se lijepo slažu s ostalim sastojcima i daju jelu dodatnu dubinu. Priprema traži malo vremena i pažnje, ali rezultat je pun, zaokružen okus koji vraća u toplinu kuhinja uz more. Isprobajte je, sad je pravo doba godine.
SICILIJANSKA CAPONATA S PUŽEVIMA
Trebat će vam:
2 patlidžana
1 crvena paprika
1 zelena paprika
2 manje glavice luka
2 stapke celera
24 kuhana očišćena puža
80 g crnih usoljenih maslina
30 g usoljenih kapara
200 g sjeckane rajčice
6 fileta slanih srdela
2 žlice sušenih grožđica
2 žličice aceta balsamica
1 žličica šećera
maslinovo ulje
svježi bosiljak
papar
Priprema:
Na maslinovom ulju prodinstati soffritto od sitno narezanog luka i celera. Patlidžan s korom narezati na kockice i uz par kapi maslinovog ulja na jakoj vatri prepeći u tavi, kako bi ostao kompaktan kad se doda drugim sastojcima, te ostaviti sa strane. Paprike narezati na krupnije komade, dodati ih u soffritto i kuhati bez dolijevanja vode dok ne omekšaju. Potom dodati masline, kapare, grožđice, filete srdela, nekoliko listića svježeg bosiljka i aceto balsamico, kratko pustiti da se sve prožme i dodati sjeckanu rajčicu (konzerviranu ili svježu oguljenu rajčicu) i žličicu šećera. Kad se umak malo reducira dodati kuhane puževe i kuhati još desetak minuta. Na kraju popapriti (soli vjerojatno neće biti potrebno) te poslužiti uz prepečeni kruh. Soffritto je talijanski naziv za bazu niza jela, a najčešće se sastoji od dinstanog luka, mrkve i celera.
Komentari
0