Bečki klasik

Slatki je simbol Beča i mnogima je omiljena slastica, imamo provjereni recept za uvijek sočnu Sacher tortu

Naš suradnik Ivan Joshi Tomić donosi nam recept za kućnu varijantu popularnog bečkog klasika

Nakon što vam je naša Teddea Senjanović otkrila niz nesretno sretnih okolnosti i priču o nastanku dvije najpoznatije austrougarske torte o čemu možete čitati ovdje, donosimo vam i provjereni recept našeg suradnika Ivana Joshija Tomića koji se u aktualnom broju magazina Dobra hrana našao u preslatkom izazovu dvaju titana - sacherice i dobošice. U nastavku vam stoga donosimo njegov korak po korak recept za tortu koja je već više od sto godina slatki simbol Beča.

image

Ivan Joshi Tomić

Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

SACHER TORTA
(18 CM)

Za biskvit:
200 g tamne čokolade (min. 70%)
180 g maslaca, omekšanog
90 g šećera u prahu
8 jaja (odvojiti bjelanjke i žumanjke)
50 g bademova brašna
50 g brašna za kolače
40 g kristalnog šećera
½ čajne žličice ekstrakta vanilije ili pola ostruganog ploda od vanilije
prstohvat soli

Za punjenje:
200 g džema od marelice (zagrijan i procijeđen ako je potrebno)

Za glazuru:
150 g tamne čokolade
120 ml vrhnja za šlag
20 g maslaca

Priprema biskvita:

1. Zagrijte pećnicu na 180 °C. Namažite 20 cm kalup za tortu maslacem i obložite papirom za pečenje.
2. Otopite čokoladu na pari ili u mikrovalnoj i ostavite da se ohladi.

image
Berislava Picek/Cropix

3. Umutite maslac, šećer u prahu i ekstrakt vanilije dok ne postanu pjenasti. Dodajte žumanjke, jedan po jedan, neprestano miješajući. Umiješajte otopljenu čokoladu.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

4. U drugoj zdjeli umutite bjelanjke s prstohvatom soli, postupno dodajući kristalni šećer dok ne postignete čvrsti snijeg.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

5. Nježno umiješajte trećinu snijega u čokoladnu smjesu, zatim trećinu prosijanog bademova i pšeničnog brašna. Ponovite proces za svaku preostalu trećinu.
6. Ulijte smjesu u kalup i pecite 45 - 50 minuta. Provjerite čačkalicom - mora izaći suha.

image
Berislava Picek/Cropix

7. Ohladite biskvit, zatim ga pažljivo obrežite na promjer od 18 cm kako biste dobili savršene rubove.

Punjenje:
1. Prerežite biskvit na dva jednaka sloja.

image
Berislava Picek/Cropix

2. Premažite donji sloj zagrijanim džemom od marelice. Dodajte malo vode ako je pregust, a ako je prerijedak, kuhajte do željene gustoće. Stavite gornji sloj na premazani donji i ponovo premažite cijelu tortu tankim slojem džema. Obavezno stavite tortu nekoliko sati u hladnjak prije glaziranja kako bi se pekmez formirao u sloj.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

Glazura:
1. Zagrijte vrhnje do vrenja, maknite s vatre i dodajte čokoladu i maslac. Miješajte dok ne dobijete glatku glazuru.
2. Prelijte tortu, puštajući da glazura ravnomjerno prekrije sve strane. Ostavite da se stvrdne na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u hladnjak.

image
Berislava Picek/Cropix

Poslužiti uz tučeno vrhnje.

image

Dobra hrana, ZIMA 2024.

Fotografija: Berislava Picek/Cropix; Dizajn naslovnice: Vesna Veselić

Cijelu temu o dvije slatke legende Austro-Ugarske čitajte u aktualnom broju magazina Dobra hrana koji je na kioscima!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. siječanj 2025 09:57