Kiselo-slatko savršenstvo

Slatki kruh od limuna i brusnica

 Marko Miščević/Cropix
Mirisna kombinacija limuna i brusnica u savršenom slatkom kruhu za blagdanski stol.

Slatka uvertira u Uskrs često započinje mirisom domaćeg kruha i peciva koji se oblikom i nazivom razlikuju od regije do regije, ali im je zajedničko jedno - toplina i ljubav u svakom zalogaju. Ovaj slatki kruh od limuna i brusnica, recept naše suradnice Slavice Šagolj, donosi savršenu ravnotežu svježine i slatkoće. Sočne brusnice, mirisna limunova korica i začini poput cimeta i muškatnog oraščića stvaraju bogatstvo okusa kojem je teško odoljeti. A kad se sve zaokruži svilenkastom limunskom glazurom, dobivate desert koji je jednako prikladan za blagdanski stol i za one trenutke kad želite razveseliti sebe i svoje najdraže. Poželite ga isprobati prije najvećeg blagdana, ovaj vikend čini nam se kao idealna prigoda.

SLATKI KRUH OD LIMUNA I BRUSNICA
Trebat će vam:
3 jaja
150 g maslaca
100 g šećera
200 g glatkog brašna
sode bikarbone na vrh noža
pola žličice muškatnog oraščića
pola žličice cimeta
1 žličica soli
1 prašak za pecivo
sok i korica jednog limuna
150 g suhih brusnica
žlica arome od vanilije

Za glazuru:
100 g sitnog šećera
50 ml slatkog vrhnja
sok pola limuna

Priprema:
Jaja pjenasto izmiješajte pa dodajte šećer i miješajte dok smjesa ne bude svijetložute boje. Polako dodajte jedan po jedan sastojak i na kraju lagano umiješajte brašno. Kalup za pečenje premažite masnoćom i pobrašnite. Izlijte smjesu i pecite 30 minuta na 180° C. U manju posudu stavite sve sastojke za glazuru i zagrijte ih na vatri. Miješajte oko pet minuta dok se smjesa ne stisne. Pustite da se malo ohladi pa ohlađeni kolač nakapajte glazurom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2025 07:32