
Miris cimeta koji se širi iz pećnice uvijek budi osjećaj topline doma i slatkog iščekivanja. Ovaj slatki kruh s cimetom, po receptu Slavice Šagolj, prava je poslastica koja spaja meko, prozračno tijesto i bogat, aromatičan nadjev. Kombinacija cimeta, šećera i citrusnih korica daje mu posebnu svježinu i miris kojem je teško odoljeti. Njegov zanimljiv izgled slojeva čini ga još privlačnijim, a svaka odvojena šnita pravo je mekano blago koje jednostavno mami na još jedan zalogaj.
SLATKI KRUH S CIMETOM
Za tijesto:
450 g glatkog brašna
2 vanilin šećera
50 g otopljenog maslaca
20 g svježeg kvasca
1 žlica šećera
200 ml mlijeka 1
jaje
prstohvat soli
Za nadjev:
100 g šećera
50 g maslaca
10 g cimeta
naribana korica jedne naranče i limuna
Priprema:
U toplo mlijeko stavite kvasac i jednu žlicu šećera te pustite da se zapjeni. U veću posudu stavite brašno, vanilin šećer, otopljeni maslac, jaje i malo soli. Dodajte zapjenjeni kvasac i sve dobro izmiješajte kuhačom ili ako vam je lakše, električnom miješalicom s nastavcima za tijesto. Važno je da miješate do onog trenutka dok se tijesto ne počne odvajati od posude. Posudu s tijestom prekrijte krpom i ostavite barem jedan sat na toplom mjestu kako bi se udvostručio volumen. Udvostručeno tijesto razvaljajte na radnoj površini u obliku pravokutnika. Minimalna debljina neka bude pola centimetra. Maslac za nadjev otopite da ga je lakše razmazivati po tijestu. Tijesto premažite otopljenim maslacem, pospite mješavinom cimeta i šećera te naribajte koricu naranče i limuna. Tijesto po dužini prerežite na 4, 5 traka koje posložite jednu na drugu, tako da ona strana gdje je nadjev uvijek bude okrenuta prema gore. Sljedeći korak je da tu dugačku traku izrežete na jednakih 7, 8 kvadrata te ih slažete kao da stoje u duguljasti kalup koji ste obložili papirom za pečenje. Ostavite tijesto u kalupu da se diže još oko 20 minuta te ga stavite peći na 170° C oko 30 minuta. Kruh ostavite u kalupu dok se ne ohladi da vam se šnite ne bi razdvojile.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....