Slatki noćni zalogaji: Churros

Španjolski slatkiši na vašem stolu

Nećemo duljiti. Ako ste otvorili ovaj post vjerojatno vam se jako jede slatko ili obožavate čokoladu pa otvarate svaki članak koji je preliven njome. Za churrose će vam trebati nešto malo više vremena, ali vjerujte da se isplati!

Za churros (uštipke):

  • 75 g maslaca
  • 250 ml vode
  • 1/4 žličice soli
  • 140 g glatkog prosijanog brašna
  • 3 tučena jaja
  • suncokretovo ulje za prženje (1-2 litre, ovisno o veličini posude ili friteze)

    Za posipanje:
  • 2 žlice šećera u prahu
  • 1 žlica mljevenog cimeta
  • sjemenke jedne mahune vanilije

    Za čokoladni umak:
  • 200 g tamne čokolade s visokim postotkom kakaa
  • 200 ml vrhnja za šlag
  • 4 žlice sirupa od agave
  • 2 žlice mljevenih zrna kakaa s čilijem

Izvor fotografije: Foto

Zagrijte maslac s vodom u posudi s neprianjajućim dnom do vrenja. Ubacite sol i polako sipajte prosijano brašno. Jako miješajte pjenjačom dok se svi sastojci ne spoje u kompaktno tijesto. Maknite s vatre, dodajte jaja i nastavite jako miješati pjenjačom dok se masa ponovo ne spoji u glatko gusto tijesto.

Gotovo tijesto ubacite u silikonsku dresir vrećicu sa zvjezdastim nastavkom (uštipci mogu biti širi ili uži, po volji). Zagrijte ulje u širokoj posudi ili fritezi dok ne dosegne minimum od 170 °C. Pomiješajte šećer, cimet i sjemenke vanilije na širokom tanjuru.

izvor fotografije: Foto

Napravite čokoladni umak tako da zagrijete čokoladu, vrhnje za šlag i agavin sirup u maloj posudi. Miješajte polako dok se sastojci ne spoje i umak postane gladak. Ostavite na slaboj vatri dok ne završite uštipke. Pažljivo istisnite masu u 10-15 cm dugačke uštipke u ulje, prerežite ih koristeći nož ili stisnite kraj mokrim prstima.

Pecite uštipke 1-2 minute sa svake strane. Gotove uštipke prebacite na papirni ubrus da upiju masnoću. Tople uštipke uvaljajte u šećer s cimetom i vanilijom. Ulijte topli čokoladni umak u male posudice, pospite mljevenim zrncima kakaa s čilijem i poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. studeni 2024 16:06