Od fuža do rižota

Službeni kuhar nogometne reprezentacije ima novu kuharicu, jela mogu napraviti baš svi, a tako su ukusna

 Županijska kuharica
Ovo izdanje čitatelje vodi po svim hrvatskim županijama te donosi tradicionalne recepte s twistom

Kad bismo Hrvatsku opisivali kroz okuse, svaka bi regija imala svoju priču - od istarskih fuža do slavonskog fiša, od dalmatinskih brudeta do zagorskih štrukli. Upravo tu raznolikost na tanjuru donosi nova kuharica "Volim svoju županiju - Tradicionalna jela prema modernoj recepturi", koja objedinjuje prepoznatljive recepte iz svih 20 županija i Grada Zagreba. Iza izdanja stoji Hrvatska zajednica županija, a kuharica je nastala kao prirodan nastavak uspješnog foto natječaja koji već gotovo desetljeće okuplja zaljubljenike u svoje zavičaje.

image
Mak Vejzović

KORIJENI KOJI SUSREĆU MODERNOST

Chef Tomica Đukić, poznat kao službeni kuhar hrvatske nogometne reprezentacije, dao je novo ruho tradicionalnim jelima - bez da ih je ogolio od njihove autentičnosti. Recepti su modernizirani u prezentaciji, ali ostali vjerni svojim korijenima, čime se ističe delikatna ravnoteža između prošlosti i sadašnjosti.

image

Tomica Đukić

Županijska kuharica

Kuharica ne nudi samo recepte, već putovanje Hrvatskom. Kroz stranice obogaćene ilustracijama Ivana Dilberovića i naslovnicu s pobjedničkom fotografijom Mateje Zvirotić Andrijanić, vodi nas iz istarskih konoba do slavonskih šokačkih kuća, preko dalmatinskih kala pa sve do međimurskih dvorišta. Svaki recept je odabran s ciljem predstavljanja regije u njezinu najboljem svjetlu, onom gastronomskom.

Očuvanje mediteranske prehrane, koja je pod UNESCO-ovom zaštitom, samo je jedan od ciljeva ovog projekta. No ona se ovdje ne prikazuje kao nešto muzejsko, već živo, prisutno u svakodnevici, prilagodljivo, a opet vjerno svojim temeljima. U središtu priče su lokalne, često zaboravljene namirnice poput boškarina, te drevne tehnike pripreme kao što je kuhanje u iškom lopižu - keramičkoj posudi specifičnog oblika koja jelima daje poseban okus i teksturu.

PRIPREMLJENO S LJUBAVLJU

Zanimljiv primjer je izrada istarskih fuža - male ručno valjane tjestenine koja se danas sve rjeđe priprema kod kuće, iako njezina izrada predstavlja pravu malu vještinu. Upravo takvi detalji - ručna izrada, prirodni materijali, sezonski sastojci - tvore ono što nazivamo gastronomskom baštinom. A ova kuharica pokazuje da tradicija nije nešto što se čuva pod staklenim zvonom, već nešto što se prenosi, mijenja, prilagođava, ali ne zaboravlja.

Kuharica nije namijenjena komercijalnoj prodaji, već je zamišljena kao poklon koji prenosi priču o hrvatskom identitetu. Ipak, ovdje ju je moguće ju je pregledati online, a mi smo i izdvojili tri posebna morska recepta kroz koje se, u svijetu koji često juri za novim, lako vratiti onome što je oduvijek bilo vrijedno - okusu doma, toplini zavičaja i ljepoti raznolikosti.

FUŽI SA ŠUGOM OD BOŠKARINA
Fuži: 500 g glatkog brašna, 5 jaja
Šugo: 700 g mesa boškarina (vrat, mišić, plećka, rebra, koljenica, but)
50 ml ulja
400 g luka
40 g brašna
40 g koncentrata rajčice
200 ml crnog vina
sol, papar, ružmarin, lovorov list po potrebi

image
Županijska kuharica

Priprema:
Od navedenih sastojaka umijesite glatko tijesto, umotajte ga u prozirnu foliju i ostavite neko vrijeme da odstoji. Tijesto tanko razvaljajte, oblikujte male kvadrate stranice tri do četiri centimetra te s pomoću drvenog štapića ili štipanjem tijesta oblikujte fuže. Kuhajte u posoljenoj vodi. Izrežite meso na kocke i posolite.

U posudi zagrijte ulje i popržite meso sa svih strana, izvadite meso te dodajte usitnjen očišćen luk i nastavite pirjati dok ne požuti. Dodajte meso i koncentrat rajčice te pržite uz konstantno miješanje kraće vrijeme, pobrašnite po potrebi, a potom podlijte vinom. Kad alkohol ishlapi, dodajte vode da prekrije sastojke, začinite i u pokrivenoj posudi na laganoj vatri pirjajte dok meso ne omekša.

Pred sam kraj dodajte začinsko bilje jer u suprotnom postane gorko - ne treba pretjerati s količinom začinskog bilja. Poslužite uz tjesteninu, palentu, krumpir, pirjani kupus i sl. Ako vam je umak rijedak, zgusnite ga brašnom ili gustinom tako da u čaši izmiješate brašno ili gustin u malo vode te dok se kuha, postupno dodajete do željene gustoće.

IŠKI LOPIŽ
Trebat će vam:

600 g janjetine
100 g mrkve
200 g luka
100 g graška
200 g krumpira
4 artičoke
100 g boba
100 g koromača
200 g svježe rajčice
100 ml maslinovog ulja
20 g češnjaka
20 g peršina
začini

image
Županijska kuharica

Priprema:
U zemljanoj posudi, na maslinovom ulju, pirjajte korjenasto povrće te dodajte janjetinu izrezanu na komade. Nakon nekog vremena dodajte i svježu rajčicu izrezanu na kocke i pirjajte desetak minuta. Zalijte vodom te dodajte bob, krumpir na male kocke, grašak, koromač i artičoke, koje ste prethodno punili smjesom od krušnih mrvica, češnjaka, peršina i maslinovog ulja. Kuhajte još sat vremena te začinite. Kad je gotovo, poslužite toplo.

SKRADINSKI RIŽOT
Trebat će vam:

500 g teleće ruže (buta)
425 g luka
250 g riže
sol, papar, muškatni oraščić
70 g ovčjeg sira

Za temeljac (3,5 lit):
kopun
junetina i govedina za juhu
korjenasto povrće; mrkva, peršin, celer, peršinov list, list kelja i zelja
luk

image
Županijska kuharica

Priprema:
Skuhati temeljac od navedenih sastojaka na laganoj vatri. Na masnoći pirjati nasjeckan luk pa dodati teletinu narezanu na kockice. Pirjati uz podlijevanje temeljcem minimalno šest do osam sati. Posoliti. Meso će se raspasti i pretvoriti u smjesu nalik pašteti. Dodati potom rižu i podlijevati temeljcem dok ne bude kuhana. Začiniti solju, paprom i muškatnim oraščićem. Posuti naribanim sirom netom prije posluživanja.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Hrvatske zajednice županija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. travanj 2025 15:02