Souffle od naranče

Split, 261214. Kolaci Pastry chefa Tereze Alabanda. Na fotografiji: Souffle od narance. Foto: Ante Cizmic / CROPIX
 Ante Čizmić / Hanza Media

Težina pripreme: jako lagano

Vrijeme pripreme: 30 min

Broj osoba: 4

Sastojci

  • 250 g mlijeka
  • 1/2 mahune vanilije
  • 2 Korica 2 naranče
  • 50 g šećera
  • 4 žumanjka
  • 15 g brašna
  • 15 g kukuruznog škroba
  • 2 žlice Grand Marnier
  • 120 g bjelanjaka
  • 30 g šećera

Priprema

1. korak

Mlijeko, vaniliju, fino naribanu koricu naranče i polovicu šećera staviti u lonac i zagrijati. Žumanjke blanširati s ostatkom šećera, te im dodati prosijano brašno i kukuruzni škrob. Pažljivo uliti polovicu zagrijanog mlijeka u smjesu žumanjaka, dobro promiješati i vratiti sve natrag u lonac. Kuhati stalno miješajući dok se krema ne zgusne i proključa, te nastaviti kuhati još 2 minute. Odmah izliti kremu u čistu posudu i pokriti prozirnom folijom tako da dira cijelu površinu kreme. Ostaviti da se ohladi. Ohlađenu kremu dobro izraditi i dodati joj 2 žlice Grand Marniera.

2. korak

Bjelanjke istući, kada se zapjene postupno im dodati šećer. Snijeg od bjelanjaka pažljivo umiješati u pripremljenu kremu. Smjesom napuniti pripremljene kalupe za soufflé i peći u pećnici na temperaturi od 200°C 8-10 minuta. Izvaditi iz pećnice, posuti šećerom u prahu i odmah servirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. studeni 2024 00:20