ZA POD ZUB

Salata s graškom podsjeća na rizi bizi i dobra je alternativa francuskoj! Sve zahvaljujući Stanleyju Tucciju

Možda niste znali, ali od tjestenine i graška možete napraviti baš dobru, zasitnu salatu. Miriše na brzi ručak, a malo i na dobro potrošene skore uskršnje ostatke...

Nedavno sam na jednom stranom portalu slučajno naletjela na članak u kojem se pisalo o viralnoj salati s graškom i tjesteninom po receptu Stanleyja Tuccija. Već po fotografiji otprilike sam mogla zaključiti što je u pitanju, a onda sam se skroz iznenadila kada sam otvorila članak i shvatila da to uopće nije bila salata, nego nekakav brzinski složenac. Bilo je prekasno, jer se u mojoj glavi već rodila ideja o toplo-hladnoj salati i morala sam je napraviti.

image
Lidija Lončarić/

Na njegov recept tek sam brzinski bacila oko, shvatila da mi se baš i ne kuha bešamel (a još manje kupuje gotov) i odlučila cijelu stvar preokrenuti naglavačke. Sudeći prema fotografijama i sastojcima koje koristi on, a koje sam koristila ja, mislim da sam Tucciju danas ipak popravila ručak.

Ova salata je kremasta, aromatična, za pripremu vam ne treba hrpa sastojaka i, što je faktor koji kod salata često izostaje, zasitna je. Trebat će vam malo slanine, sitna tjestenina, grašak iz zamrzivača (a uskoro i svježi), jaje, slanina i malo mašte kod začinjavanja. I na kraju, kada je završite, možda vam se, kao i meni, učini zgodnom idejom ponoviti ovo i za Uskrs, kada ostane nešto graška od pripreme francuske salate, a bit će sigurno i koje jaje za potrošiti...

image
Lidija Lončarić/

SALATA S GRAŠKOM I TJESTENINOM

Trebat će vam:
2-3 šake sitne tjestenine po želji
150-200 g graška
10-ak trakica slanine
1 jaje
20 g topivog aromatičnog sitno ribanog sira
2 žlice grčkog jogurta
sok i korica pola limuna
sol i papar
po želji: senf, malo meda, aceto balsamico, sitno sjeckani mladi luk...

Priprema:
Tjesteninu skuhajte, a slaninu ispecite na tavi. Odložite je na papirnati ubrus, koji će upiti višak masnoće. Na ostatak masnoće na tavi stavite grašak, podlijte s malo vruće vode, dodajte soli i papra pa kuhajte dok grašak ne omekša. Tekućina bi većinom trebala ispariti, ali dio sačuvajte. Jaje skuhajte. U posudi pomiješajte tjesteninu i grašak s malo tekućine od kuhanja i dodajte ribani sir pa sve dobro promiješajte. Dodajte kuhano jaje koje ste naribali ili zgnječili vilicom. Dodajte limunovu koricu i malo soka. U posudici pomiješajte grčki jogurt, sol i papar, dodajte malo limuna i po želji malo maslinova ulja. Umiješajte u salatu. Na kraju dodajte sitno sjeckani mladi luk i pospite slaninom koju ste nasjeckali ili razmrvili prstima i poslužite dok je još toplo ili dobro ohlađeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Komentari (0)

Komentiraj

Ovaj članak još nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalima društva HANZA MEDIA d.o.o. dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu društva HANZA MEDIA d.o.o. te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima.
16. travanj 2025 09:38