
Znate li što je potkriža? Nikad niste čuli? To što odmahujete glavom i nije tako strašno, jer mlađe generacije u Bosni i Hercegovini, domovini ovog jela, također žive u neznanju. Riječ je o jednom od najstarijih tradicionalnih bosanskih jela koje se, osim potkriža, naziva još i bosanski ćevap. Zanimljivo je dodati kako se ovo jelo, premda se jednostavno i brzo priprema, zapravo treba sačuvati od zaborava. Utjecaj drugih kultura i kuhinja, ubrzan životni ritam i neke nove namirnice, učinile su da se i potkriža danas spominje u kontekstu zaboravljenih jela. A to je baš šteta, jer je riječ o jelu kojim iskorištavate hranu koja vam je ostala od jučer, a dobit ćete slastan obrok koji ćete rado pojesti i ponoviti.
Tradicionalno se potkriža priprema s piletinom i pogačom koja treba biti stara najmanje jedan dan, a možete je pripremiti i sami od brašna, soli, 1 jaja, praška za pecivo i 250 ml jogurta. Kad je tijesto podatno, razvaljajte ga i pecite oko 20 minuta na 200 ºC i ostavite da se ohladi do sutra.
POTKRIŽA
Trebat će vam:
1 cijelo pile
4 glavice luka
250 g maslaca
sol
papar
pogača
začini po želji
Priprema:
Pile očistite, pa ga na desetak minuta stavite u komadu kuhati u vruću vodu. Izvadite ga iz lonca pa u njega natočite svježu vodu, dobro posolite i dodajte začine po želji (češnjak, lovor, papar u zrnu, timijan) i kuhajte dok se pile sasvim ne skuha.
Za to vrijeme narežite luk pa ga prodinstajte na laganoj vatri dok ne postane proziran. Kad se krene karamelizirati dodajte u tavu 2-3 dcl vode u kojem se kuha pile i nastavite pirjati.
Kad je pile kuhano, izvadite ga iz lonca, ali nemojte proliti vodu (temeljac) u kojoj se kuhalo. Uz pomoć vilice meso odvojite od kosti.
Uzmite četvrtasti lim za pečenja, premažite ga maslacem ili uljem pa na dno stvaite natrgane ili narezane komade pogače i zalijte ih s šefljom vrućeg temeljca. Zatim na pogaču stavite natrganu piletinu i začine koje želite, pirjani luk i maslac koji ste prethodno rastopili. Ponovite postupak dok ne potrošite sve sastojke - kao za bilo koji drugi složenac. Kad ste potrošili sve sastojke, posudu dobro zatvorite aluminijskom folijom ili poklocem i ostavite desetak minuta da se prohladi.
Servirajte toplo, uz domaće vrhnje.
Pogledajte kako ovo jelo priprema žena koja se krije iza YouTube kanala Slatki kutak & slanutak.
Komentari (0)
Komentiraj