Tradicionalni recept

Starinsko bosansko jelo obožavaju milijuni jer je slasno, brzo gotovo, a može se jesti i toplo i hladno

 Youtube Screenshot
U nama susjednoj zemlji paprike ljeti ne pune tako često mesom, koliko to čine s ovom jeftinom namirnicom

Sad kad se Hrvatska uz obalu napokon malo ohladila - palimo pećnicu. Kako je ljeto i sezona paprika, odabrali smo napraviti jelo po tradicionalnom bosanskom receptu, bez kojega su ljetni mjeseci u susjednoj nam državi u gastronomskom smislu nezamislivi. Riječ je, naime, o punjenim paprikama. I dok se kod nas najradije pune mesom ili mesom i rižom pa kuhaju u umaku od rajčice, u Bosni i Hercegovini pune ih krumpirom i peku u pećnici.

Kako smo već pisali, varijacija na ovaj recept ima mnogo. Neki će paprike puniti naribanim krumpirom, dok će ga drugi narezati na male kocke. Jedni će u smjesu dodati i zrelu rajčicu i/ili mlijeko, drugi će to preskočiti, baš kao i šaku riže. Jedni će krumpir dobro isprati, a drugi ga tek ocijediti... Kako god, jedno je sigurno, ovo je jelo jedno od onih koje ljeti ne preskačemo. A kad ga ispečete i okusite, vidjet ćete koliko je teško procijeniti je li bolje toplo ili hladno.

Inače, u BiH je ovo tradicionalno jelo koje se oduvijek spravlja "po starinski", od osnovnih namirnica, no želite li ga "nadograditi", svakako možete i to na više načina.

No jedno je važno, dapače nezaobilazno, a to je kiselo vrhnje ili pavlaka. Kad spojite vruću papriku punjenu krumpirom s malo dobro ohlađenog vrhnja, refleksno će vam doći da zatvorite oči i uživate u okusima ovog ljeta, a to ne želite propustiti, zar ne!?

image
Youtube Screenshot

PAPRIKE PUNJENE KRUMPIROM

Trebat će vam (za 4 osobe):

1 kg krumpira
2 veće glavice luka
2-3 režnja češnjaka
sol
svježe mljeveni papar
2 žličice slatke mljevene paprike, može i dimljena
1 dcl ulja
8 srednje velikih paprika
1 čašica kiselog vrhnja ili milerama

Priprema:

Krumpir naribajte ili narežite na jednake male kocke.

Luk i češnjak sitno nasjeckajte.

Krumpir ocijedite (pogotovo ako je riban) pa mu redom dodajte luk, češnjak, sol, svježe mljeveni papar, slatku papriku i ulje. Sve sastojke jako dobro izmiješajte i po potrebi dodatno popaprite!

Papriku operite, a zatim joj odrežite gornji dio uz kličak i punite smjesom od krumpira, ali nemojte previše tiskati da punjenje ne bi bilo nabijeno.

Vatrostalnu posudu nauljite i slažite ovako punjene paprike jednu do druge. Ostatak smjese od krumpira rasporedite u posudu između paprika, dodatno posolite i nauljiti te stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu. Temperaturu sad podignite na 200ºC i pecite otklopljeno oko sat vremena s oba upaljena grijača ili 30-ak minuta poklopljeno i 10-ak minuta otklopljeno na programu ventilacijske pećnice.

Prema nekim receptima, pred kraj pečenja, paprike možete preliti s 1,5 dcl mlijeka ili sa 100 g vrhnja umiješanog s 1 dcl vode, i dodatno zapeći još 10 minuta u pećnici.

SAVJET VIŠE! Prije nego što paprike stavite peći, na vrh punjenja možete ubosti komadić, dva sitno rezane slanine.

Poslužite tople ili hladne uz kajmak.

Video za "paprike punjenje krompirom", kako ovo jelo nazivaju naši susjedi, pogledajte na ovom linku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. studeni 2024 11:00