KAKO JE DOBAR!

Stigao je medvjeđi luk! Kada vam dosadi pesto, napravite ovaj meki kruh po receptu Petre Jelenić, totalni je hit

Kad Petra Jelenić uroni ruke u brašno, mi smo spremni sjesti u automobil i krenuti za njezin Samobor. Taman da stignemo na vrijeme kada iz pećnice zamiriše ovakva moćna poslastica...

Kada smo prošle godine posjetili Petru Jelenić u njezinom domu, kako bi nam ispričala svoju (ljubavnu) priču sa šumom, među ostalim poslasticama koje je pripremila, imali smo prilike isprobati i ovaj meki, sočan i moćan zeleni kruh. Bio nam je i ostao u lijepom sjećanju i, bit ćemo vam iskreni, jedva smo dočekali sezonu medvjeđeg luka da se i sami bacimo na pripremu. Stoga, kada smo ovih dana naletjeli na prve pušleke omiljenog srijemuša, dvojbe nije bilo. Jedan smo odmah ubacili u torbu i požurili kući, izvukli ovaj recept i bacili se na miješenje.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

Petra nam je otkrila kako tijesto radi s dodatkom krumpira i kiselog vrhnja, kako bi bilo još mekše i bogatije, a u punjenje, osim medvjeđeg luka, ubacuje i peršin, orahe ili lješnjake te dva sira - mascarpone za kremoznost i topivi za dodatnu slast. Također, kako nam je rekla, umjesto sireva koristiti možete i kremu od indijskih oraščića. Koristite metodu koju je Petra koristila kod pripreme ove slane babke.

I sada kada smo vam otkrili sve tajne, vrijeme je da zavrnete rukave, ruke uronite u zdjelu s brašnom i kvascem i bacite se na miješenje, blendanje i oblikovanje. Naš savjet je da dobro upamtite korake, jer sigurni smo, ovom toplom, mekom, sočnom i moćnom kruhu poželjet ćete se vratiti što prije. Srećom, sezona medvjeđeg luka tek je startala...

image
Berislava Picek/Cropix

KRUH S NADJEVOM OD MEDVJEĐEG LUKA

Trebat će vam:
12 g svježeg kvasca
100 g mlijeka
1 kuhani krumpir
280 g glatkog brašna
3 g soli
6 g šećera
30 g maslaca
20 g kiselog vrhnja
Za nadjev:
pola male vezice peršina
2 šake smrznutog medvjeđeg luka (ili 3 - 4 žlice pesta od medvjeđeg luka)
200 g mascarpone sira
100 g oraha ili lješnjaka
prstohvat papra
sol
100 g naribanog sira tipa taborgradski od Veronike ili goude
Priprema:
Nadjev napravite tako da peršin kratko blanširate pa naglo ohladite u ledenoj vodi. Dobro ocijedite pa stavite u multipraktik. Dodajte medvjeđi luk, orahe, sol, papar i mascarpone. Izblendajte u glatku smjesu. Zatim napravite tijesto. Namirnice moraju biti sobne temperature. Pripremite kalup tako da ga namažete tanko uljem i obložite papirom za pečenje. Kvasac otopite u mlijeku, dodajte malo šećera i malo brašna od ukupne količine i dobro promiješajte. Pokrijte i pustite da kvas uzađe. Krumpir ogulite i protisnite kroz prešu za krumpir. Dodajte maslac i kiselo vrhnje te promiješajte. Smjesa bi trebala biti bez grudica. Uzašli kvas sipajte u brašno, dodajte ostale namirnice i zamijesite glatko tijesto. Prebacite u pouljenu posudu, pouljite po površini i pokrijte. Pustite na toplom oko 45 minuta, mora narasti dvostruko. Uzašlo tijesto premijesite, pustite desetak minuta da odmori i gluten otpusti pa razvaljajte u pravokutnik veličine 40 x 40 cm. Namažite nadjevom i pospite sirom. Izrežite 16 pravokutnika jednake veličine i složite jedan na drugi po 4 komada pa umetnite okomito u kalup. Pustite na toplom mjestu da uzađe i stavite peći u pećnicu zagrijanu na 180 °C oko pola sata (u centru mora biti 98 °C).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. ožujak 2025 21:52