
Uz šunku (u kruhu), kuhana i u ljuskama luka obojena jaja, mladi luk, hren i rotkvice, u našim je krajevima najveći kršćanski blagdan naprosto nezamisliv bez pince, sirnice ili slatke pogače. Vjerojatno se i sami možete prisjetiti kako su još davnih dana naše prabake i bake, pa onda i naše majke, s velikom ljubavlju mijesile tijesto dan uoči Uskrsa ili ranom zorom na sam blagdan ne bi li nas na blagdanskom stolu, uz sve servirano obilje hrane, dočekala i mirisna uskrsna pinca. Slatka pogača, koju neki obogate kandiranim agrumima, neki grožđicama ili bademima, a neki samo koricom naranče ili limuna - nezaobilazan je dio naše gastronomske tradicije. Premda povijest kaže da pinca potječe još iz doba Mletačke republike, manje je poznata originalna receptura, no zato danas svaki kraj, osim imena, ima svoj recept. Mi smo ga ovaj put potražili od poznate ugostiteljske obitelji Majetić, vlasnika Catering Teama Majetić i restorana Eateria s jednim od najljepših panoramskih pogleda na Zagreb.
Recept za njihovu pincu, kako nam je ispričala vlasnica Tena Majetić Škugor, priča je o strpljenju, ljubavi i zajedništvu koju danas nude i svojim gostima.
VIDEO RECEPT POGLEDAJTE OVDJE.
"Nije bilo preciznih mjera ni pisanih recepata - samo osjećaj. Onaj isti osjećaj koji se prenosio s generacije na generaciju, s toplinom dlana koji mijesi tijesto dok u pozadini pucketa radio i miriše vanilija. Sjećam se svoje bake. Smežurane ruke, uvijek tople, i onaj nježni osmijeh dok pažljivo prebacuje krpu preko tijesta. Znala je po dodiru kada je spremno. Bez vage, bez sata, ali sa znanjem koje se stjecalo godinama", govori Majetić Škugor dok nas upoznaje sa chefom Kristijanom Denčom iz njezina Catering Teama Majetić, u kojem uoči Uskrsa već traju intenzivne pripreme za njihovu tradicionalnu pincu, koja će se moći kupiti u njihovu restoranu Eateria ili, pak, naručiti putem jednog poznatog dostavnog servisa na kojem oglašavaju svoje proizvode.
Pitamo Majetić Škugor po čemu je pinca njezine obitelji drugačija, da ne kažemo bolja, od drugih. No, uz zagonetan osmijeh, kaže kako će to vrlo vjerojatno reći svi za svoju, jer je stvar okusa koje smo zavoljeli još u djetinjstvu, te nastavlja: "Kad bi moja baka mijesila pincu, poštovala je tijesto. Ono bi raslo sporo, kao da i samo zna da dobre stvari ne dolaze na brzinu. Zrakom bi se širili neodoljivi mirisi upravo naribane limunove korice, ruma i onog nečeg što nikada nismo uspjeli definirati - možda je to bila čista ljubav", govori nam dok chef Denč već mijesi tijesto po receptu njezine obitelji. Ono je napravljeno od sastojaka koje vrlo vjerojatno svi imamo u hladnjaku ili smočnici - brašna, šećera, mlijeka, kvasca, ribane korice domaćih neprskanih agruma, maslaca, jaja, malo rakije i ruma te jogurta.
Mlada poduzetnica nastavlja nam priču o uskrsnoj tradiciji u njezinu domu, koja nikada nije mogla početi bez pince. Tako će, dodaje zadovoljno, biti i ove godine.
"Bio je to prvi miris koji bi nas dočekao ujutro i zadnji zalogaj koji bismo čuvali do večeri. Godine su prolazile, ali recept je ostao isti. Baka ga je prenijela mojoj mami, a mama meni - jednako pažljivo, jednako predano. Sada uče nove generacije. Mijesimo zajedno, prstima krademo grožđice iz zdjele i ne kore nas, jer znaju da je i to dio tradicije", budi se u njezinu pogledu onaj dječji vragolasti žar dok pogledom prati kako njezin chef okretno formira kugle tijesta od kojih će ispeći pince.
Ono što joj je posebno drago jest da svi koji su imali priliku kušati njihovu pincu, kažu da je najbliže onome što pamte iz djetinjstva - sočna je, miriše na limun i naranču i nije nimalo suha. Stoga je obiteljski recept koji su vjerno čuvali i usavršavali gotovo tri desetljeća odlučila ponuditi i gostima, a u nastavku i našim čitateljima.
USKRSNA PINCA
(smjesa za četiri pince)
Trebat će vam:
1 kg glatkog brašna
40 g svježeg kvasca
240 g šećera
250 ml mlijeka
2 jaja
4 žumanjka
korica limuna i naranče (2 kom)
200 g maslaca
70 g čvrstog jogurta
5 g paste od vanilije ili 1 mahuna vanilije
0,03 l ruma
0,03 l rakije
termostabilni šećer, za posipanje
Priprema:
1. Aktivacija kvasca: u toplom mlijeku otopite kvasac sa žličicom šećera. Ostavite da odstoji 5 minuta kako bi se kvasac aktivirao (trebao bi se zapjeniti).
2. Priprema tijesta: u većoj posudi pomiješajte brašno i sve suhe sastojke. Dodajte aktivirani kvasac, a potom i sve mokre sastojke sobne temperature te koricu ribanih naranče i limuna pa zamijesite glatko tijesto.
3. Prvo dizanje: pokrijte tijesto krpom i ostavite da se diže na toplom mjestu otprilike sat vremena, dok ne udvostruči volumen.
4. Oblikovanje: tijesto podijelite na četiri jednaka dijela i oblikujte kugle. Ostavite ih da se ponovno dižu na toplom mjestu oko 45 minuta, dok ne udvostruče volumen.
5. Formiranje zvijezde: svaku kuglu zarežite škarama na vrhu na tri mjesta kako bi se dobio oblik trokrake zvijezde.
6. Premaz i posip: premažite razmućenim jajetom i posipajte krupnim termostabilnim šećerom.
7. Pečenje: pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 160 °C oko 45 minuta, dok pince ne poprime lijepu zlatno-smeđu boju.
NAJVEĆI TRIK
Tijesto za pincu treba dobro izraditi kako bi se razvio gluten. Tako će biti rahlije. No, kako je to težak posao, najbolje je prepustiti ga mikseru kako biste si olakšali ovaj dugotrajni proces.
Komentari
0