![Ilustrativna fotografija](https://static.jutarnji.hr/images/slike/2024/12/12/k_35881700_640.jpg)
Nije teško naći ljude koji zaziru od iznutrica,i uopće ih ne treba tražiti među vegetarijancima. Štoviše, oni su tu barem jasni - ne jedu, u najmanju ruku, meso toplokrvnih životinja, iz kojega god razloga. No, oni koji će olako zarezati u sočan odrezak, rasijecajući u slast mišićno tkivo donedavno živoga stvora, ne bi se trebali zgražati nad nama drugima koji uživamo i u naglo prženoj jetrici ili, nedajbože, sporo kuhanom gulašu od telećeg srca. Neki od nas, navodno, uživaju čak i u bijelim bubrezima, što je samo pristojniji izraz za spolne žlijezde muškoga goveda.
![Zagreb, 220119.
Iznutrice vrste.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2019/2/1/12/iznutrice_organi12-220119.jpg)
Činjenica je da su iznutrice, a pritom prije svega mislimo na životinjske unutarnje organe - jer pod offal ili abfall mesari diljem svijeta trpaju i repove, papke, jezike, pa i cijele glave (što je sve ipak podnošljivije) - karnivorska kontroverzija. Jer, koliko nas je onih koji jedemo meso, a gade nam se iznutrice?
![Zagreb, 220119.
Jela s iznutricama pripremili su Zoran Simunic i Gordan Zecic.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2019/2/11/15/iznutrice_radne7-220119.jpg)
Pedeset, šezdeset, sedamdeset posto? Naravno da ljude koji osjećaju averziju prema iznutricama ne treba osuđivati, dublja je to problematika, no ipak je to i važno etičko pitanje. Imamo li pravo zaklati životinju i onda cijelu njezinu utrobu odbaciti kao nevrijednu, nepoželjnu? Ali, ako ništa drugo, naši će kućni ljubimci, u čijoj će skupoj konzervi ti prezreni komadi završiti, svakako profitirati jer su baš to nutritivno najvredniji dijelovi mesnih životinja.
![Zagreb, 220119.
Iznutrice vrste.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2019/2/11/15/iznutrice_organi9-220119 (1).jpg)
Stari Rimljani to su dobro znali, quinto quarto, peta četvrtina bila je hrana bogova. I dok su prije, recimo, pedeset godina bile uobičajene u pučkoj kuhinji (steak je bio luksuz), iznutrice ipak već neko vrijeme žive svoju punu renesansu. Vodeći svjetski chefovi nadmeću se najnovijim kreacijama, a neki su se načelom korištenja baš svih dijelova životinje, poput Fergusa Hendersona koji je još 1995. otvorio St. John u Londonu, restoran koji je proklamirao nose to tail filozofiju, svijetu predstavili tim gotovo punkerskim statementom, i proslavili.
![Zagreb, 220119.
Jela s iznutricama pripremili su Zoran Simunic i Gordan Zecic.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2019/2/11/15/iznutrice_radne6-220119.jpg)
Iz osobnog iskustva znamo da se, recimo, do telećih brizli (timus, vratna žlijezda mlađe teladi) već godinama dolazi teško ili nikako, a svježe janjeće jetrice možete se dokopati samo ako rano ustanete i pojavite se na vrijeme kod poznatog mesara. Kad smo dogovarali temu za ovaj editorial s gospođom Radom, koja radi na jednom od vrlo rijetkih prodajnih mjesta specijaliziranih za iznutrice, u sklopu mesnice Žumberčanka na zagrebačkom Kvatriću, nismo bili sigurni hoćemo li se uspjeti domoći baš svega što želimo.
![Zagreb, 220119.
Iznutrice vrste.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2019/2/11/15/iznutrice_organi13-220119.jpg)
Jer, znate kak’ je, veterinar sebi često uzme baš brizle. Ustali smo rano, imali smo sreće, bili smo simpatični... I potrudili smo se oko nekih klasika, a malo se i zaigrali.
![Zagreb, 220119.
Jela s iznutricama pripremili su Zoran Simunic i Gordan Zecic.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2019/2/11/15/iznutrice_radne1-220119.jpg)
Iznutrice upravo žive punu renesansu. Do telećih brizli dolazi se teško ili nikako, a svježe janjeće jetre možete se dokopati samo preko veze!
Bubrezi su, zbog svog mirisa po urinu, najkontroverznija iznutrica. Prije upotrebe namočiti ih u mlijeku. Mogli biste ih zavoljeti.
![Zagreb, 220119.
Iznutrice vrste.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2019/2/11/14/iznutrice_organi1-220119.jpg)
Teleći mozak stane vam u sklopljene šake. Treba ga rezati na šnite i paziti da ostane kompaktan. Kolesterolska bomba.
![Zagreb, 220119.
Iznutrice vrste.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2019/2/11/14/iznutrice_organi3-220119.jpg)
Pileća jetra, srca i želuci nepravedno su najpodcjenjenije iznutrice. Obavezni član domaćeg ajngemahteca, ali i puno više.
![Zagreb, 220119.
Iznutrice vrste.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2019/2/11/14/iznutrice_organi6-220119.jpg)
Bijeli bubrezi. Istina je, to su bikova muda. Slastan zalogaj za one bez predrasuda.
![Zagreb, 220119.
Iznutrice vrste.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2019/2/11/14/iznutrice_organi5-220119.jpg)
Brizle, prsne teleće žlijezde nježna okusa, već su legendarne koliko su rijetke. Obično ih nakon klanja zadrži veterinar.
![Zagreb, 220119.
Iznutrice vrste.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2019/2/11/14/iznutrice_organi10-220119.jpg)
Svinjski bubreg, samo za pervertite. Šalimo se, naravno. Chefovi poput Pascala Aussignaca od njega prave remek-djela.
![Zagreb, 220119.
Iznutrice vrste.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2019/2/11/14/iznutrice_organi4-220119.jpg)
Srce, kažu znalci, nakon što prestane kucati, prije upotrebe najmanje 24 sata treba odstajati u posoljenoj i zakiseljenoj vodi.
![Zagreb, 220119.
Iznutrice vrste.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2019/2/11/14/iznutrice_organi7-220119.jpg)
RECEPTI:
Jetrica na naglo
![Zagreb, 220119.
Jela s iznutricama pripremili su Zoran Simunic i Gordan Zecic.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2019/2/11/15/iznutrice_jela12-220119.jpeg)
Bijeli bubrezi sa širokim rezancima
![Zagreb, 220119.
Jela s iznutricama pripremili su Zoran Simunic i Gordan Zecic.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2019/2/11/15/iznutrice_jela8-220119.jpg)
B - liver
![Zagreb, 220119.
Jela s iznutricama pripremili su Zoran Simunic i Gordan Zecic.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2019/2/11/15/iznutrice_jela5-220119.jpg)
Pita od junetine i bubrega
![Zagreb, 220119.
Jela s iznutricama pripremili su Zoran Simunic i Gordan Zecic.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2019/2/11/15/iznutrice_jela2-220119.jpg)
Gulaš od telećeg srca s bulgurom
![Zagreb, 220119.
Jela s iznutricama pripremili su Zoran Simunic i Gordan Zecic.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2019/2/11/15/iznutrice_jela3-220119.jpg)
Mozak s jajima
![Zagreb, 220119.
Jela s iznutricama pripremili su Zoran Simunic i Gordan Zecic.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2019/2/11/15/iznutrice_jela6-220119.jpg)
BBB tempura
![Zagreb, 220119.
Jela s iznutricama pripremili su Zoran Simunic i Gordan Zecic.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2019/2/11/15/iznutrice_jela11-220119.jpg)
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....