
U Kutjevu se nalazi najstariji podrum u ovom dijelu Europe, izgrađen 1232. godine, ovdje se, logično i opće poznato, piju dobra vina i upravo je ovaj kraj idealan za vikend ili bilo kakav drugi proljetni izlet. Osim toga, u blizini nalazi i Vinogorje Požega – Pleternica na padinama Požeške gore te Vinogorje Pakrac na padinama Psunja, koja su sjajna mjesta za apsolutni odmor od gradske gužve i svakodnevnog stresa, ali i dobra prilika da dijelove Požeško-slavonske županije doživite baš kako treba.
Ono što nam se najviše sviđa, u Zlatnoj Slavoniji odlično se jede. Ponuda je raznolika i bogata, od pikantnog kulena, kulenove seke, šunke, čvaraka i čvarkuša, kobasica, raznih vrsta sireva do tradicionalnih jela iz kotlića poput čobanca i fiš paprikaša, ribljih pašteta, pastrve sa žara, čipsa od šarana, vinogradarskog ćevapa, odreska Barun Trenk… Od tradicionalnih do modernih varijanti jela, namirnice se nabavljaju od lokalnih proizvođača i duboko se poštuje gastronomska povijest u kojem je gost kralj.
A deserti su, pak, priča za sebe. Rezanci s makom ili orasima, trganci sa sirom, štrudle od jabuka i sira, kolači od višanja, knedle, tačkrle ili bazlamača samo su neke od slastica koje ovdje možete probati, pa u slučaju da tek krećete s organizacijom izleta u Zlatnu Slavoniju, u nastavku vam ostavljamo i recepte za posljednja dva, kako bi planiranje bilo još slađe.
TAČKRLE S PEKMEZOM ZA ČETIRI OSOBE
Trebat će vam:
1 kg mekog brašna
500 ml mlake vode
600 g tvrdog pekmeza od šljiva
250 g mljevenih oraha
250 g maka
200 g šećera
posoljena voda za kuhanje
Priprema:
Od mekog brašna i vode zamijesite tvrdo tijesto i ostavite da se odmara. Za to vrijeme, zakuhajte posoljenu vodu u posudi u kojoj će se tačkrle kuhati. Podijelite tijesto na dva dijela, svaki još dobro izgnječite i pustite da još malo odstoji. Razvijte vrlo tanki komad tijesta te jednu polovicu tog tijesta ravnomjerno i u redovima pospite hrpicama pekmeza. Prekrijte ga s drugim dijelom tijesta i prstima utisnite krajeve. Oblikujte tačkrle kotačićem za rezanje tijesta i kuhajte ih u vodi dok ne omekšaju. Kratko prepržite krušne mrvice na ulju i u njih uvaljajte vruće tačkrle. Umjesto krušnih mrvica, tačkrle možete uvaljati u mak, mljevene orahe ili šećer, a mogu se servirati i uz domaće kiselo vrhnje.
BAZLAMAČA
Trebat će vam:
4 jaja
4 pune žlice šećera
4 razom žlice oštrog brašna
4 žlice kajmaka (kiselog vrhnja)
Priprema:
Miješajte žumanjke sa šećerom i brašno. Izlupajte bjelanjke u čvrsti snijeg. Dodajte kajmak i snijeg od bjelanjaka. Namazani pleh dobro zagrijte u pećnici i sve pecite na 200 stupnjeva dok ne dobije zlatno-žutu boju. Bazlamaču možete jesti sa sirom ili slavonskim pekmezom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....