
Palačinke su omiljeni desert u mnogim kulturama, a danska varijanta poznata kao ‘æbleskiver‘ još je jedna ukusna slastica koju ćemo rado pripremati za obitelj i prijatelje. Iako naziv ‘æbleskiver‘ na danskom znači ‘kriške jabuke‘, ove kuglice tradicionalno se ne pripremaju s jabukama. Njihov oblik i tekstura podsjećaju na naše fritule ili nizozemske poffertjes, ali s posebnim karakteristikama koje ih čine prepoznatljivima.
‘Æbleskiver‘ su tradicionalno pripremali danski seljaci koji su ih punili komadićima voća koje je bilo dostupno. Danas se obično poslužuju s džemom ili posute šećerom u prahu, a popularne su tijekom cijele godine, osobito tijekom hladnijih mjeseci.
Ako smo vas tu već dobili i spremni ste isprobati danske palačinke moramo napomenuti da se za pripremu æbleskiver palačinki koristi posebna tava s okruglim udubljenjima koja omogućava pečenje kuglica jednakog oblika. Ipak, moguće je pripremiti æbleskivere i u pećnici koristeći kalup za muffine ili prženjem u dubokom ulju, slično pripremi fritula.
RECEPT ZA ‘ÆBLESKIVER‘ DANSKE PALAČINKE
Trebat će vam:
250 ml mlijeka
180 g brašna
3 jaja
3 žlice šećera
2 žličice praška za pecivo
1 čajna žličica vanilin šećera ili ekstrakta vanilije
½ čajna žličica mljevenog kardamoma (opcionalno)
prstohvat soli
6 žlica rastopljenog maslaca ili ulja
šećer u prahu za posipanje
džem po izboru (npr. od jagode ili šljive)
Priprema:
Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg. U zdjeli pomiješajte žumanjke, mlijeko, rastopljeni maslac, vanilin šećer i sve suhe sastojke (brašno, prašak za pecivo, šećer, kardamom, sol). Dobro promiješajte dok ne dobijete glatko tijesto. U smjesu nježno umiješajte snijeg od bjelanjaka. Zagrijte posebnu tavu za æbleskivere na srednje jakoj vatri (ako nemate ovu tavu, možete koristiti i kalup za muffine ili običnu tavu, samo će oblici biti malo drugačiji). U svako udubljenje tave stavite malo maslaca ili ulja, a zatim žlicom stavljajte smjesu u svako udubljenje, otprilike 1 žlicu po udubljenju. Pecite oko 1–2 minute dok rubovi palačinki ne postanu zlatno smeđi, zatim okrenite svaku palačinku pomoću drvenog štapića ili vilice i pecite s druge strane još 1-2 minute. Pečene æbleskivere pospite šećerom u prahu i poslužite s džemom po izboru. Ove male, sočne palačinke savršeno su za uživanje u obiteljskom okruženju, a možete ih prilagoditi svojim omiljenim nadjevima ili začinima.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....